KAZNE I UKORI

Zadnji dani liječnika koji je prvi upozorio na covid najbolje otkrivaju što se tih dana događalo u Kini

Policija ga je kaznila jer je upozorio prijatelje na novi virus koji se širi, a šefovi u bolnici natjerali su ga da napiše pismo isprike

Li Wenliang

 Li Wenliang/Afp

Liječnik Li Wenliang umro je 7. veljače 2020. u bolnici u kineskom Wuhanu od korone. Postao je najpoznatija žrtva novog virusa u Kini: smrt 34-godišnjeg liječnika izazvala je izljeve tuge i bijesa kakvi se rijetko viđaju u toj zemlji. Više od dvije godine poslije dr. Li postao je simbol protivljenja državnoj represiji, njegov profil na kineskoj društvenoj mreži Weibo sa stotinama komentara tjedno postao je mjesto gdje mu ljudi odaju počast i dijele osobne priče.

Nekoliko tjedana ranije policija je prekršajno kaznila dr. Lija jer je upozorio prijatelje u privatnoj grupi na kineskom WeChatu na novi virus koji se širi gradom. Njegovi šefovi u središnjoj bolnici Wuhan, u kojoj je radio kao oftalmolog, natjerali su ga da napiše pismo isprike.

Službena je verzija da središnja bolnica u Wuhanu nije štedjela truda da ga pokuša spasiti. New York Times razgovarao je s jednim od liječnika koji su liječili dr. Lija, koji je zamolio za anonimnost, i proučio medicinsku dokumentaciju. Sve je analiziralo osam kineskih liječnika koji žive i rade s covid-pacijentima u SAD-u. Istraga američkog lista nije pronašla nikakve nepravilnosti, ali su otkrili nove detalje o posljednjih 39 dana života kineskog liječnika koji je prvi upozorio na epidemiju.

Posljednjih 39 dana života

Početkom 2020. virus se brzo širio u Wuhanu, prvom gradu u Kini u kojem je zavladala epidemija. Dr. Li se prijavio u bolnicu 12. siječnja: imao je temperaturu, infekciju pluća i druge simptome. Već treći dan trebao mu je kisik.

Bio je zaražen prvom varijantom virusa, tako da je bolest počela snažno i razvijala se vrlo brzo, objašnjava dr. Wu Yuanfei, virologinja s medicinskog fakulteta u Worcesteru. Dr. Li je liječen u skladu s pravilima koja su tada bila na snazi. Nakon malo više od tjedan dana liječnici su dr. Liju napisali da ima psihičkih problema i dijagnosticirali mu depresivno stanje. Taj detalj dosad nije bio poznat. Izgubio je apetit i noću nije mogao spavati. Držali su ga u izolaciji, a s obitelji je mogao komunicirati samo preko videochata.

Usprkos nalogu da o tome ne govori, dr. Li je 27. siječnja 2020. dao anonimni intervju za ugledne kineske novine, opisujući kako je bio ukoren jer je pokušao dići uzbunu zbog nove bolesti koja se munjevito širi. Na kraju je otkrio svoj identitet na društvenim mrežama i u trenu postao nacionalni heroj. Iz bolničkog kreveta dao je više intervjua i rekao kako se nada da će se uskoro oporaviti kako bi se pridružio medicinskim radnicima koji se bore protiv epidemije. No, 5. veljače se stanje dr. Lija ozbiljno pogoršalo - upala pluća se pogoršala, disanje mu je postalo izuzetno otežano. Tog su poslijepodneva liječnici naredili novo testiranje i snimanje pluća i srca, pokazuje medicinska dokumentacija.

image
Mark Ralston/Afp

Do jutra 6. veljače liječnici su zapisali da je dr. Li u opasnosti od zatajenja više organa. Stanje dr. Lija je, prema dokumentaciji, bilo toliko ozbiljno da je njegov medicinski tim trebao u tom trenutku, ili prije toga, razmisliti o intubaciji i staviti ga na respirator. Prema dokumentaciji, dr. Li je kisik prvo primao kroz nosnu cjevčicu, a potom je dobio masku za kisik. Njegov medicinski tim je 19. siječnja pokušao upotrijebiti neinvazivni respirator, no zapisano je da ga "pacijent nije mogao tolerirati".

Nejasno je zašto dr. Li nije stavljen na respirator. Neki liječnici nerado intubiraju mlade pacijente; ponekad ga sami pacijenti odbijaju. Do danas ne postoji konsenzus o tome kada bi se pacijent s covidom-19 trebao staviti na respirator, navodi ugledni list.

Sedam sati ga oživljavali

Dr. Li je 6. veljače oko 19.20 doživio srčani zastoj. U njegovoj dokumentaciji ne stoji izrijekom da mu je srce stalo, ali je zabilježeno da je liječnički tim počeo izvoditi CPR - postupak koji se primjenjuje u takvim hitnim slučajevima. U tom su ga trenutku intubirali, što je uobičajena praksa tijekom reanimacije. Zjenice mu nisu reagirale na svjetlo, zapisali su. Liječnici su više od sedam i pol sati pokušavali oživiti dr. Lija, ali njegovo srce više nije reagiralo.

Prema dokumentaciji, dva sata nakon što je dr. Li doživio srčani zastoj, liječnici u bolnici u Wuhanu su ga stavili na umjetna pluća, odnosno uređaj poznat kao ECMO koji izvlači krv iz pacijenta, pušta je kroz oksigenator i pumpa natrag u tijelo. Liječnik s kojim su razgovarali novinari New York Timesa stigao je na odjel intenzivne njege oko 21 sat. Tada su šefovi bolnice natjerali medicinski tim da koristi ECMO jer su željeli pokazati javnosti da su iskoristili sve mogućnosti da dr. Liju spase život. Nekoliko liječnika u timu tvrdilo je da je stavljanje pacijenta na ECMO uređaj u tom trenutku bilo prekasno: s tim se složilo šest od osam kineskih liječnika na radu u SAD-u, koje je NYT kontaktirao. U 22.40 državni kineski medij Life Times objavio je da je dr. Li Wenliang umro u 21.30. Bolnica Wuhan smrt je potvrdila u 4 sata ujutro 7. veljače. Oni su objavili da je smrt nastupila u 2.58 ujutro. No, NYT navodi da je među dokumentacijom i jedan od nalaza iz 21.10 da srce više ne kuca.

"Mislim da je dr. Li Wenliang već umro kad sam ga vidio oko 21 sat 6. veljače", rekao je kineski liječnik novinarima New York Timesa. Uobičajeni postupak bio bi da su ga odmah proglasili mrtvim, ističe on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:12