ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA

ZABRINUTOST NA ISTOKU EUROPE 'Rusi pripremaju novu ofenzivu u Ukrajini, rat bi mogao početi svakog trenutka'

 AFP

Amerika treba pojačati obavještajne aktivnosti na terenu u Ukrajini jer se čini da Rusi koriste prekid vatre na istoku države za pripremu pozicija za novu ofenzivu, rekao je u četvrtak američki general Philip Breedlove, inače zapovjednik NATO-ovih snaga u Europi. Rekao je da je situacija u Ukrajini vrlo nesigurna i zatražio od američkog Kongresa da ozbiljnije shvati planove ruskog predjsednika Vladimira Putina u regiji, piše Associated Press .

- Neki ruski potezi su nas zatekli nespremne na terenu. Ne možemo biti potpuno sigurni u njihove planove, ali možemo učiti iz njihovih dosadašnjih poteza, rekao je Breedlove.

Upozorio je da su ruske vojne snage u porastu, značajno su se modernizirali u opremi i imaju velike ambicije.

Sjedinjene Države optužile su u srijedu Rusiju da raspoređuje dodatne snage protuzračne obrane na području istočne Ukrajine te da sudjeluje u obuci proruskih separatista na tom području kršeći tako sporazum iz Minska o prekidu vatre dogovoren pod europskim okriljem.

Navodi se da Moskva gomila vojsku i opremu na granici s Ukrajinom, a ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prije nekoliko je dana izjavio da bi 'rat mogao započeti svakog trenutka'.

Amerikanci službeno proruske pobunjenike odnedavno otvoreno nazivaju ruskim snagama. Time Amerikanci Ruse proglašavaju odgovornima za nastavak sukoba. To će otežati ruska nastojanja da SAD i Europa ukinu sankcije koje im nanose ekonomsku štetu, ali i otežati suradnju Washingtona i Moskve oko drugih pitanja, poput nuklearnog razoružanja i borbe protiv terorizma.

Moskva pak i dalje tvrdi da nije umiješana u događaje na jugoistoku Ukrajine. Predstavnici ruskih vlasti kažu da Rusija nije sudionik unutarnjeg ukrajinskog konflikta, već da je zainteresirana za to da Ukrajina prevlada ekonomsku i političku krizu.

Zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov rekao je da Amerikanci partnerima iz NATO-a šalju lažne obavještajne podatke o situaciji u Ukrajini, na temelju kojih daju izjave da se na ukrajinskom teritoriju nalaze ruske vojne trupe, prenosi agencija RIA Novosti.

- Pojedinci na Zapadu smatraju da su Amerikanci pogriješili. Mislim da nisu pogriješili. Mislim da je upravo to i bio njihov zadatak, da šire laži, rekao je Antonov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:01