SVE JE SPREMNO

Za početak napada samo se čeka predsjednikova naredba: CIA zna napadače iz Bengazija koji će biti cilj osvetničke akcije

Američko Zapovjedništvo za zajedničke specijalne operacije počelo je sastavljati planove za napad na militante koji su prošli mjesec u Bengaziju ubili američkog veleposlanika Chrisa Stevensa i još tri američka diplomata, objavio je jučer New York Times pozivajući se na anonimne vojne i sigurnosne dužnosnike.

Tri scenarija

U suradnji s Pentagonom i CIA-om Zapovjedništvo za specijalne operacije sastavlja dosjee militanata koji bi mogli biti mete osvete ako predsjednik Barack Obama izda naredbu da krenu u akciju. Razmatraju se tri mogućnosti.

Prva je napad bespilotnim letjelicama, no u takvom bi napadu gotovo sigurno bilo mnogo žrtava, uključujući i civile, što bi otuđilo i vladu i građane zasad zahvalne za pomoć SAD-a u svrgavanju Moamara Gadafija. Novim libijskim vlastima jednako se tako ne bi svidio upad američkih komandosa na njihov teritorij, kao u slučaju Osame bin Ladena.

Opcija je i zajednička akcija s libijskim vlastima, ali Libija zapravo još nema vlastite sigurnosne snage - vlast se oslanja na lokalne paravojne milicije.

To što službena policija zapravo ne postoji razlog je što libijska vlada dosad nije poduzela gotovo ništa kako bi uhitila počinitelje čiji je identitet u Bengaziju praktički javna tajna. Kako piše list, svjedoci u Bengaziju pričali su da su na mjestu napada vidjeli “kamione s logotipom” militantne skupine Ansar al-Šarije, a vidjeli su i lica počinitelja. Za američke dužnosnike pripadnici te skupine su glavni sumnjivci.

Snimljeni razgovori

U Washingtonu vjeruju da je Ansar al-Šarija “u ladici” držala plan za napad na američku diplomatsku misiju te da je bila u pripravnosti da taj plan provede čim to budu dopuštale okolnosti. Priliku su prepoznali kada su se na 11. godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. rujna pojavile vijesti o slaboj sigurnosti u veleposlanstvu u Kairu.

U satima nakon napada špijunske su agencije presrele elektronsku komunikaciju pripadnika te skupine koji su se akcijom pohvalili operativcu al-Qa’ide u islamskom Magrebu. Uhvaćeni su i razgovori preko mobitela između militanata na zgarištu koji su sugerirali veze s lokalnom al-Qa’idom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 23:27