POMOĆ OBAMI

Za Afganistan još 5000 NATO vojnika

Kanada, Finska i Njemačka već su najavile datum povlačenja, a većina ostalih zemalja tvrdi da su spremne samo zadržati sadašnji broj vojnika
 AFP

LONDON - Britanski premijer Gordon Brown izjavio je danas u razgovoru za BBC da je spreman nagovoriti saveznike iz NATO-a da u Afganistan pošalju još 5000 vojnika.

Pomoć i od ISAF-a

Brown je rekao kako se nada da će i ostale zemlje iz sastava misije ISAF-a (koja je pod UN-om) biti spremne poslati dodatne snage u tu zemlju kako bi se pomoglo afganistanskim snagama sigurnosti da se što prije obuče za preuzimanje pune odgovornosti. No, upitno je hoće li taj Brownov poziv imati potreban odjek: Kanada, Finska i Njemačka već su najavile datum povlačenja, a većina ostalih zemalja tvrdi da su spremne samo zadržati sadašnji broj vojnika. Inače, Brown je već ranije najavio da će u Afganistan poslati dodatnih 500 vojnika iako u Britaniji, zbog sve većeg broja žrtava, snažno pada podrška misiji u toj zemlji i sve su jači pozivi za potpunim povlačenjem. Britanija u Afganistanu ima oko 9000 vojnika koji se većinom nalaze u jednoj od najopasnijih pokrajina Helmand, a do sada je, od početkla misije 2001.godine, poginulo 232 Britanca.

Najsmrtonosnija misija

Samo ove je godine poginulo 95 britanskih vojnika, što je najveći broj žrtava u jednoj godini još od rata na Falklandima 1982. (u međuvremenu je britanska vojska sudjelovala i u Zaljevskom ratu i u vojnoj intervenciji u Iraku).

Barack Obama je jučer tijekom boravka u Japanu najavio da će uskoro objaviti strategiju za nastavak operacija u Afganistanu. Vojni zapovjednici su tražili još 40.000 vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 16:46