PRIZNANJE ZA ASSANGEA

WikiLeaks predložen za Nobelovu nagradu za mir

Wikileaks founder Julian Assange speaks the United States and human rights during a press conference at the Geneva press club, in Geneva, Switzerland, Thursday, Nov. 4, 2010. (AP Photo/Keystone, Martial Trezzini)
 AP

OSLO - Norveški parlamentarni zastupnik Snorre Valen predložio je WikiLeaks za Nobelovu nagradu za mir u 2011. U obrazloženju prijedloga je naveo da ta internetska stranica specijalizirana za objavu tajnih informacija pomaže povećati transparentnost u svijetu.

Kineski disident " Liu Xiabo lani je dobio Nobelovu nagradu za mir za svoj doprinos borbi za ljudska prava, demokraciju i slobodu izražavanja u Kini", napisao je danas na svome blogu zastupnik Valen.

"Na jednak je način WikiLeaks pridonio promicanju tih vrijednosti na svjetskoj razini otkrivajući, između ostalog, korupciju, ratne zločine i mučenja, a što se odvijalo i po nalogu norveških saveznika", objasnio je prešutno ciljajući Sjedinjene Američke Države.

Valen je spomenuo i ulogu WikiLeaksa u narodnoj pobuni u Tunisu nakon što je razotkrila "financijske afere predsjedničke obitelji" te tako pomogla srušiti diktaturu koja je trajala 24 godine.

Podsjetimo, nakon što je objavio tajne dokumente o ratovima u Iraku i Afganistanu, Wikileaks je šokirao svijet objavljivanjem na internetu više od 250.000 američkih diplomatskih bilježaka.

Rok podnošenja kandidatura za Nobelovu nagradu za mir istekao je u utorak. Ime dobitnika nagrade bit će objavljeno u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:22