‘OVO NIJE POLITIKA‘

WHO želi suradnju na otkrivanju porijekla korone: Moramo razumjeti kako je virus ušao u populaciju

WHO je ovaj mjesec predložio drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini, uključujući preglede laboratorija i tržnica
Institut za virologiju u Wuhanu
 Hector Retamal/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak sve zemlje na suradnju na otkrivanju porijekla koronavirusa, dan nakon što je Kina odbila dodatnu istragu u laboratorijima i tržnicama na svome teritoriju.

WHO je ovaj mjesec predložio drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini, uključujući preglede laboratorija i tržnica u gradu Wuhanu u kojem su u prosincu 2019. otkriveni prvi humani slučajevi covida-19.

Upitan o kineskom odbijanju istrage, glasnogovornik WHO-a Tarik Jasarević je rekao: "Ovdje se ne radi o politici ili svaljivanju krivnje".

"Radi se o tome da moramo shvatiti kako je virus ušao u ljudsku populaciju. U tome smislu sve zemlje moraju biti odgovorne i međusobno i s WHO-om raditi u duhu partnerstva", rekao je Jašarević na konferenciji za novinare u Ženevi.

Zeng Yixin, zamjenik ministra Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva rekao je u četvrtak da je bio zatečen kada je prvi put pročitao plan WHO-a, jer se u njemu navodi hipoteza da je istjecanje virusa uzrokovalo kršenje laboratorijskih protokola tijekom istraživanja u kineskom laboratoriju.

WHO-a je ranije u srpnju objavio da su istrage o podrijetlu pandemije covida-19 u Kini otežane zbog nedostatka podataka prvih dana širenja u toj zemlji.

"Nadamo se da će WHO ozbiljno razmotriti mišljenja i prijedloge kineskih stručnjaka i istinski tretirati podrijetlo virusa covida -19 kao znanstveno pitanje i riješiti se političkog upletanja", rekao je Zeng.

Jedan od ključnih dijelova teorije curenja iz laboratorija u Wuhanu usredotočio se na odluku vuhanskog Instituta za virusologiju (WIV) da 2019. isključi s interneta podatke o istraživanjima sekvenciranja gena i bazu podataka uzoraka.

Na pitanje o ovoj odluci, Yuan Zhiming, profesor na WIV-u i direktor Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost, rekao je novinarima da se baze podataka trenutno dijele samo interno zbog straha od kibernetičkog napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:10