PRIGOŽINOVO NOVO RUHO

Wagnerovci uselili u toranj kao iz Marvelovih filmova: ‘Nema više lubanja i mitraljeza...‘

Luksuzni poslovni prostor pokazuje da je u Kremlju osjetno porastao značaj Jevgenija Prigožina

Novi poslovni toranj Prigožinovih plaćenika u Sankt Peterburgu

 Profimedia/

Plaćenička vojska Wagner grupa koju je osnovao te koju vodi Jevgenij Prigožin promijenila je korporativni logotip te uselila u novi poslovni prostor u luksuznom neboderu u Sankt-Peterburgu, piše The Telegraph.

Lubanju i crveni nišan po kojima su bili poznati dok su u Africi i Siriji obavljali prljave poslove ruskog predsjednik Vladimira Putina zamijenilo je pitomo i blago stilizirano slovo "W".

image

U luksuznoj zgradi istaknut je novi logo ‘poslovne grupe‘ Wagner

Olga Maltseva/Afp

Signal je to da se Wagner želi transformirati u srednjostrujašku tvrtku. S obzirom na to da u ukrajinskom ratu igra ključnu ulogu, njezin projekt promjene imidža za sada dobro napreduje.

Wagner je u petak otvorio vrata svog ureda u Sankt-Peterburgu.

image
Olga MALTSEVA/AFP
image

Wagner centar u Sankt-Peterburgu

Olga Maltseva/Afp

Dok su nabijeni muškarci u šminkerskim tamnim odijelima s novinarima razgovarali o tvrtki i njezinom novom prostoru, ruski vojnici u uniformama strpljivo su stajali i sve ih promatrali. Novinarima su se kasnije prošetali 23-katnicom od stakla i čelika. Spomenuti novi logo plaćenika nalazi se na svim kliznim vratima i recepciji.

Uzvanici su na otvorenju mogli pogledati nekoliko borbenih dronova, a na televizorima diljem zgrade prikazivale su se snimke pobjeda koje su Wagnerovci ostvarili u Donbasu, regiji na istoku Ukrajinu koju Rusija godinama želi prisvojiti.

image
Olga MALTSEVA/AFP
image
Olga MALTSEVA/AFP
image
Olga MALTSEVA/AFP

Bilo je i televizora na kojima se emitirao spot u kojem je jedna žena kroz pjesmu slavila trijumfe Prigožinovih (i Putinovih) plaćenika.

Wagner grupa na svojoj internetskoj stranici kaže da će njezine urede moći iznajmiti tvrtke koje rade na jačanju ruskog obrambenog sektora. "Lomimo stereotipe. Znamo kako biti najbolji", piše na stranici.

Wagnerovo novo ruho trebalo bi Prigožinu pomoći da postane neizostavni dio kremaljske elite.

Prigožin, koji je zbog činjenice da Putin u njegovim restoranima ugošćuje strane dužnosnike poznati i kao "Putinov kuhar", nije došao na otvorenje Wagnerovog novog sjedišta.

image
Olga MALTSEVA/AFP
image
Olga MALTSEVA/AFP

Vođa Wagnerovaca nije u najboljim odnosima s dužnosnicima Ministarstva obrane Rusije te guvernerima ruskih oblasti koji su ga prije, kako on to vidi, prezirali i izbjegavali.

The Telegraph piše da je Wagner grupa na ratišta u Ukrajini poslala tisuće plaćenika, često iskusnih operativaca koji su se prethodno borili u Siriji, Libiji i Maliju. Tvrdi se da su u tim zemljama počinili razne ratne zločine.

Opozicijski ruski novinski portal Meduza piše da Putin Wagner grupu drži uspješnom, pogotovo nakon što mu je donijela pobjede na istoku Donbasa. Prigožin se zahvaljujući tome navodno ubacio u najuži krug Putinovih savjetnika i suradnika.

image
Alexander Galperin/Sputnik/Profimedia
image
Alexander Galperin/Sputnik/Profimedia

"On više nije potrčko kojeg se šalje da odradi neke neugodne zadatke. Prigožina se smatra učinkovitim ratnim menadžerom i osloboditeljem Luhanske oblasti", rekao je jedan kremaljski izvor za Meduzu.

"Uloga Wagner grupe bitno se promijenila otkad je Rusija napala Ukrajinu", tvrdi Ministarstvo obrane Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:18