PUHANJE U RATNE TRUBE

Vučićeva repriza kninskih balvana dio je Putinova morbidnog plana: Rusi hoće balkanski front, a Srbi im daju na volej

Moskva svakako želi, uz sve probleme koje ima u Ukrajini, ispustiti još jedan adut kojim može izazvati destabilizaciju ne samo Balkana nego i Europe

Aleksandar Vučić

 Instagram

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, u ova prednovogodišnja praznična vremena, nastavlja s prenemaganjem i stvaranjem "predratne " atmosfere straha i panike. Usred noći, kako bi efekt bio dojmljiviji i dramatičniji, posjetio je kasarne na jugu Srbije, prema Kosovu.

Podsjetimo, podigao je bojevu gotovost vojske i policije do nivoa " uporabe oružja", (ruski i srpski mediji javili su da je bojevu gotovost podiglo i Kosovo, ali tamošnji ministra unutranjih poslova Xhelal Svecla je to opovrgnuo, jer iskreno to ne bi mogli ni napraviti bez odobrenja KFOR-a i ambasada, kao ni provesti "prijetnju" Albina Kurtija da će kosovske snage same " deblokirati barikade").

Srbi sa sjevera Kosova po već oprobanom receptu, iz 90-ih, i po direktivi Beograda, podižu barikade, a njegovi mediji u Srbiji pušu u ratne trube. Srbijanski povjesničar i analitičar Milivoj Bešlin, za beogradski Danas kaže kako su vatre koje se pale na sjeveru Kosova "dinamit pod balkansko bure baruta".

- Svi oni koji prave reprizu kninskih balvana, a znamo da su 1991. bili navođeni iz Beograda, ponovo stvaraju atmosferu sukoba i guraju čitavu regiju u rizik i neizvjesnost – kaže Bešlin.

On nadalje navodi kakva je u svemu pozicija Rusije i koliko je Vučić uvučen u rusko poderivanje Balkana.

Bešlin smatra kako je ključni cilj "održavanje stanja zamrznutog konflikta na Kosovu " za koji tvrdi da je u "prvorazrednom ruskom interesu", kako bi se taj sukob, "po želji režima u Kremlju, odmrznuo i otvorio balkanski front kao Putinova rezervna opcija u trenutku kada ima velikih problema u Ukrajini".

Ruski proxy rat

- Balkanski front Putinu je neophodan kako bi zamaskirao ruski poraz u Ukrajina, kaže Bešlin. On smatra kako bi Putin Srbiju mogao iskoristiti da zakuha situaciju na Balkanu tuđim, odnosno srpskim rukama, kako kaže "ruski proxy rat na Balkanu".

Za njega to bi Srbiju odvelo u katastrofu "koja još nije oružana, ali ni ona nije isključena" – zaključuje Bešlin.

Iz Moskve stalno poručuju da "neće ostaviti Srbiju na cjedilu kada je u pitanju Kosovo". Glasnogovornica ruskog ministara vanjskih poslova Marija Zaharova porućila je da "potezi Prištine mogu izazvati veliki ratni sukob " te da EU i NATO i tamo raspoređene međunarodne snage, "ništa ne čine da spriječe sukob i progone Srba".

Rusija svakako želi, uz sve probleme koje ima u Ukrajini, ispustiti još jedan adut kojim može izazvati destabilizaciju ne samo Balkana nego i Europe. Vučić joj tu stalno "daje na volej". Zastupnik oporbenog pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović smatra da se manipulira životima Srba na Kosovu.

"Danas" se u svom komentaru pita koga "čuva" narod na barikadama - mafijaške skupine koje kontroliraju sjever Kosova i njihove veze s Beogradom ili Srbe s Kosova. Prema Bešlinu, barikade su brana normalizaciji života na sjeveru Kosova, "brana su borbi protiv kriminala i pokušajima uspostavljanja vladavine prava".

Osim prijelaza na sjeveru Kosova, blokiran je i najveći granični prijelaz sa Srbijom - Merdare, pa je praktički prekinuta svaka komunikacijska veza između dviju država. Aleksandar Vučić prijeti i podiže ljestvicu nadajući se da bi time mogao nešto dobiti u Bruxellesu i odgoditi, neminovnu, provedbu njemačko-francuskog plana kojeg su zapravo podržali i EU i SAD.

"Katastrofa za Srbiju"

Vučić traži dolazak srpske vojske na Kosovo, prijeti sukobom, ali malo tko (ili praktički nitko) ne vjeruje da bi Vučić mogao na silu pokušati "upasti" na sjever Kosova i riskirati otvoreni sukob s KFOR-om i NATO-om, odnosno SAD-om, koji, podsjetimo po tko zna koji put, na Kosovu ima jednu od svojih najvećih vojnih baza u Europi - Bond steel kod Uroševca (Ferizaj).

I već ranije, kada je Vučić najavljivao pokretanje vojske, iz NATO-ovog europskog stožera jasno su mu poručili da bi oni reagirali.

Bivši pukovnik vojske Srbije Ljubodrag Stojadinović, za RSE kaže kako bi eventualno pokretanje srpske vojske na Kosovo "bila katastrofa prije svega za Srbiju".

Pukovnik Stojanović smatra da "vojska Srbije ulazi na teritoriju silom i u zabrani NATO-a".

- To praktično znači neposredni sukob s NATO-om. Mislim da je, u poimanju onoga što je racionalno, to nemoguće", kaže Stojadinović.

Podsjetimo još jednom da je 1999. godine potpisan Kumanovski sporazum kojim je određeno da srpske vojne i policijske snage napuste Kosovo te od tada nemaju nikakve ingerencije na Kosovu, niti dolaziti bliže od najmanje 5 km od granice.

No, koliko Vučić može podizati ljestvicu napetosti, a koliko ga u svemu tome potiče Kremlj i suflira mu poteze!?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:13