RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Vučić o Putinu: ‘Super, sad kad ste ga optužili za najteže ratne zločine, s kim ćete pregovarati?‘

Najvažnije događaje 389. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

 Afp, Profimedia/

Ključni događaji:

- 389. je dan rata u Ukrajini

- Putin iznenada posjetio Mariupolj

- Nakon izlaska iz helikoptera, sam je vozio auto ulicama razrušenog grada

- Sumnja se da se Putin u Mariupolju susreo s glumcima, a ne s pravim stanovnicima

- Rusi opet granatirali Kramatorsk, poginulo dvoje ljudi

- Ukrajinci i dalje uspijevaju dopremiti u Bahmut streljivo, hranu i lijekove


Finski predsjednik brani odluku o pridruženju NATO-u odvojeno od Švedske

Finski predsjednik Sauli Niinisto branio je odluku svoje zemlje da pristupi NATO-u odvojeno od susjedne Švedske, argumentirajući da bi odbijanje turske ratifikacije finske kandidature bilo problematično, piše u nedjelju njemačka agencija dpa.

"Jesmo li trebali odbiti tursku ratifikaciju? To zvuči pomalo ludo", rekao je Niinisto u intervjuu za švedsku javnu televiziju SVT koji je u cijelosti emitiran u subotu navečer.

"Da smo rekli ‘ne‘ Ankari, bila bi to vrlo problematična situacija", dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u petak da će njegova vlada započeti proces ratifikacije za Finsku, ali ne i za Švedsku.

Nakon višedesetljetne politike neutralnosti dvije skandinavske zemlje aplicirale su za članstvo u NATO-u prošlog svibnja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Stockholm i Helsinki jasno su poručili da žele zajedno pristupiti NATO-u.

Turska i dalje blokirala švedsko pristupanje zbog, kako kaže, švedskog odbijanja da izruči 120 ljudi koje Ankara smatra teroristima.

Mađarska još treba ratificirati finsku prijavu, a odluka o tome očekuje se 27. ožujka.


Vučić: Nalog za uhićenje Putina nije dovoljno mudra i pametno sračunata odluka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je u nedjelju nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhićenje ruskog šefa države Vladimira Putina odlukom "koja će imati loše političke posljedice" jer pokazuje veliku "nespremnost da se razgovara, ne o miru, već i o primirju".

"Super, sad kad ste ga optužili za najteže ratne zločine, s kim ćete sada pregovarati? Ili nećete razgovarati, uspostaviti mir ili čekate poraz? Koliko još da čekamo, je l‘ stvarno mislite da ćete Rusiju poraziti za tri, šest mjeseci ili godinu dana", upitao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Nisam siguran da je to bila dovoljno mudra i pametno sračunata odluka", rekao je Vučić.

"Cilj onih koji su to učinili" jest da "Ruskoj Federaciji otežaju komunikaciju, ali i da svakome tko razgovara s Putinom bude uvijek na pameti da razgovara s osobom koja je optužena za najteža djela", smatra Vučić.

Komentirajući mogućnost uhićenja Putina ako bi došao u Beograd, a na temelju činjenice da je Srbija 2009. godine ratificirala statut ICC-a, Vučić je poručio: "Ne brinite za uhićenje", jer Rusija je pod sankcijama i Putin "nema kud ni da dođe do Srbije".

Srbija je podržala međunarodne rezolucije i deklaracije u UN-u kojim se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i podržava njezin teritorijalni integritet i suverenitet, ali se odbija pridružiti sankcijama međunarodne zajednice Kremlju.


Geraščenko: ‘Pogledajte ove slike. Boji li se Putin svojih suradnika?‘

Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine i samoproglašeni ‘neprijatelj ruske propagande‘ usporedio je slike Putina na sastanku u ruskom Vijeću sigurnosti i slike koje stižu iz Mariupolja. Na prvoj slici Putin sjedi podalje od svojih suradnika, dok se na drugim slikama prisno druži s navodnim stanovnicima okupiraniog grada.

‘Dvije fotografije: ‘Putin‘ u svom Vijeću sigurnosti i ‘Putin‘ u Mariupolju. Boji li se svojih dužnosnika više nego ‘stanovnika‘ Mariupolja?‘, napisao je Geraščenko na Twitteru.

Riječi ‘Putin‘ i ‘stanovnici‘ stavio je u navodnike kako bi izrazio sumnju da su u oba slučaja možda u pitanju glumci.


Sumnja se da se Putin u Mariupolju susreo s glumcima, a ne s pravim stanovnicima

Euan MacDonald, glavni urednik portala New Voice of Ukraine objavio je na Twitteru snimku Putinova posjeta Mariupolju i razgovora s lokalnim stanovništvom. Već ranije su iznesene sumnja da se zapravo radi o glumcima naručenima od Kremlja, a ne stvarnim žiteljima tog okupiranog grada.

‘Ruski diktator Vladimir Putin se nalazi u gradu Mariupolju koji je trenutačno pod ruskom okupacijom. Usred noći se sastao sa stanarima novih stanova (čije je stare stanove uništila ruska vojska). Nadrealni snimak (ako je stvaran) stiže iz Kremlja. No je li doista stvaran?‘, zapitao se MacDonald.

Max Seddon, šef moskovskog dopisništva Financial Timesa, objavio je snimke koje su emitirane na ruskim državnim televizijama.


Ukrajinci i dalje uspijevaju dopremiti u Bahmut streljivo, hranu i lijekove

Ukrajinske snage oko grada Bahmuta drže ruske jedinice podalje kako bi braniteljima mogli biti isporučeni streljivo, hrana i lijekovi, objavila je ukrajinska vojska u subotu.

Kijev je objavio da su njegove trupe ubile 193 Rusa i ranile još njih 199 tijekom borbi u petak, izvijestio je Reuters.

Bahmut je većim dijelom uništen u višemjesečnim borbama, a Rusija je počela opetovano napadati grad na istoku Ukrajine.

Vojni glasnogovornik, Serhij Čerevati, rekao je: ‘Uspijevamo dostaviti potrebno streljivo, hranu, opremu i lijekove u Bahmut. Također uspijevamo iznijeti naše ranjene iz grada.‘

Čerevati je rekao da ukrajinski izviđači i protutopnička vatra pomažu da neke ceste u grad ostanu otvorene. Osim što su ruskoj strani nanijele teške gubitke, prokijevske snage su u petak oborile dvije ruske bespilotne letjelice i uništile pet neprijateljskih skladišta streljiva.

image

Bahmut

Aris Messinis/Afp
image

Bahmut

Aris Messinis/Afp
image

Bahmut

Aris Messinis/Afp
image

Bahmut

Aris Messinis/Afp
image

Bahmut

Aris Messinis/Afp

Rusi opet granatirali Kramatorsk, poginulo dvoje ljudi

Ruske snage su u subotu napale Kramatorsk, što je drugi napad na taj ukrajinski grad u samo tjedan dana. Regionalni guverner Pavlo Kiriljenko rekao je da je u napadu poginulo dvoje ljudi, a ranjeno ih je 10.

U utorak je jedna osoba poginula, a tri osobe su ranjene nakon udara na stambene zgrade, izvijestila je agencija France-Presse.

Kramatorsk se nalazi u istočnoj industrijskoj regiji Donjeck, čije dijelove od 2014. kontroliraju separatisti koje podržava Kremlj.

U travnju 2022. je u raketnom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku poginulo 60 ljudi.

Moskva nastoji zauzeti cijelu regiju nakon što ju je prošle godine proglasila dijelom Rusije.


Putin neplanirano posjetio Mariupolj

Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Mariupolj, a to je bilo prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su u nedjelju ruski državni mediji.

image

Vladimir Putin vozi automobil ulicama Mariupolja

Screenshot

Posjet je uslijedio nakon što je Putin u subotu nenajavljeno otputovao na Krim povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluotoka, i samo dva dana nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje tog ruskog čelnika.

Mariupolj, koji je u svibnju pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije nakon što nije uspjela zauzeti Kijev te se potom usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu.

Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, javljaju nove ruske agencije pozivajući se na Kremlj. Time je Putin došao najbliže prvim linijama sukoba od početka tog rata. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima.

Ruska državna TV objavila je i snimku kako Putin vozi automobil ulicama razrušenog grada.

Mariupolj je pretvoren u tinjajuću granatu nakon višetjednih borbi. Organizacija za sigurnost i suradnju i Europu (OESS) priopćila je da je rusko bombardiranje rodilišta u Mariupolju ratni zločin.

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje Putina, optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine, što je vrlo simboličan potez koji dodatno izolira ruskog čelnika.

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta putovao na bojište kako bi podigao moral svojih trupa i razgovarao o strategiji, Putin je uglavnom ostajao unutar Kremlja dok je vodio ono što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Mariupolj se nalazi u regiji Donjeck, jednoj od četiri regije u kojima je Putin u rujnu proglasio aneksiju. Kijev i njegovi saveznici proglasili su taj potez nezakonitim. Donjeck, zajedno s Luhanskom, čini većinu industrijaliziranog dijela Ukrajine.

Ruski mediji izvijestili su u nedjelju da se Putin sastao i s vrhovnim zapovjednikom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova koji je zadužen za rat Moskve u Ukrajini.

image

Putin snimljen tijekom jučerašnjeg posjeta Krimu (Sevastopolj)

Handout/Afp
image

Putin na Krimu

Handout/Afp
image

Putin na Krimu

Handout/Afp
image

Putin na Krimu

Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:31