UZALUD ČEKAO

Vučić nije imao pojma da su kamere upaljene, tri minute stajao kraj vozila, postao je sve nervozniji: ‘Kad bi mi netko objasnio...‘

Srbija i Europska unija potpisali su u petak memorandum koji je Srbiju približio rudarenju litija na zapadu zemlje

Aleksandar Vučić čeka da automobil Olafa Scholza napusti zračnu luku u Beogradu

 Screenshot/X

Pod budnim očima njemačkog kancelara Olafa Scholza i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, izvršni potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za energetiku i Europski zeleni dogovor Maroš Šefčovič i ministrica rudarstva i energetike Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisali su u petak Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Srbija je sada bliže početku rudarenja litija na zapadu zemlje, čemu se snažno protive ekološki aktivisti, građanski pokreti i skoro cijeli oporba, što lijeva, što desna.

Njemački je kancelar u Srbiju stigao u četvrtak navečer, a u petak je s Vučićem prvo razgovarao o bilateralnim pitanjima te pitanjima međunarodne i europske politike. Scholz i Šefčovič su nakon toga sudjelovali na "Samitu o kritičnim sirovinama". Scholzov posjet Srbiji kulminirao je spomenutim sporazumom koji su njemački mediji proglasili važnim za njemačku automobilsku industriju.

I dok Scholz i Vučić mogu biti zadovoljni ishodom kancelareva dolaska u Beograd, srpski predsjednik nikako ne može biti zadovoljan s njegovim početkom.

Kako piše Nova.rs, Vučiću se tijekom dočeka Scholza dogodila manja neugodnost koja je postala veća jer su je zabilježili mediji i pojedini oporbeni političari.

Nakon što je zrakoplov njemačke vlade u četvrtak navečer sletio u Zračnu luku Nikola Tesla, Vučić je zajedno s predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Anom Brnabić, ministricom Dubravkom Đedović Handanović, veleposlanicom Njemačke u Srbiji Ankom Konrad i veleposlanicom Srbije u Njemačkoj Snježanom Janković dočekao i pozdravio Scholza.

Državnici su zatim prošetali crvenim tepihom koji je bio prostrt između zrakoplova Vlade Savezne Republike Njemačke i vozila njemačke delegacije. S obje strane tepiha nalazili su se pripadnici počasnog voda Garde Vojske Srbije.

Nakon što su Vučić i Scholz na crvenom tepihu razmijenili nekoliko riječi, Scholz se ukrcao u jedan od crnih automobila delegacije. Vučić je ostao na crvenom tepihu i vjerojatno čekao da Nijemci napuste zračnu luku. Međutim, Scholzov nikako nije kretao.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila je na društvenoj mreži X video snimku na kojoj se može vidjeti kako Vučić čeka da Scholz ode, a nijemčev auto ne mrda.

"Mikrofon RTS-a slučajno uhvatio Vučića kiselog što tri minute stoji kao vratar pored Scholzovog automobila! A izjave ništa, džabe dovlačio medije. Scholz sletio, rukovao se i ušao u auto! On osta, čeka da krenu bar da mahne. I na kraju nervozan kaže: ‘Kad bi mi netko objasnio što sad čekaju‘", napisala je Tepić na X-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:49