UTRKA ZA NOMINACIJU

Vratio momentum: Mitt Romney odnio ključnu pobjedu na Floridi, prestigao Newta Gingricha za 14 posto

Republican presidential candidate, former Massachusetts Gov. Mitt Romney, celebrates his Florida primary election win at the Tampa Convention Center in Tampa, Fla., Tuesday, Jan. 31, 2012. (AP Photo/Charles Dharapak)
 AP

Mitt Romney je odnio ključnu pobjedu na Floridi, čime je napravio veliki korak naprijed u nadvladavanju svog stranačkog protivnika Newta Gingricha kako bi se nominirao za kandidata Republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova pobjeda je Romneyju vratila momentum koji mu je Gingrich odnio 21. siječnja kada je odnio pobjedu u Južnoj Karolini .

Gingrich je najavio nastavak borbe, kao što je i do sada radio, ali oporavak od ovog poraza biti će posebno težak. Romney ima veliku prednost u financijama i organizaciji. Također, nastavak unutarstranačkih izbora će ih odvesti u Michigan i Nevadu, savezne države u kojima je Romney omiljeniji.

Romney je također odnio gotovo polovinu glasova u utrci četiri kandidata. Izvještaji sa birališta pokazuju kako upravo on u 98 okruga vodi sa 46 posto naspram Gingichevih 32 posto. Rick Santorum dobio je podršku 13 posto biračkog tijela, a Ron Paul ima samo sedam posto podrške.

Romney je nakon objavljivanja svoje pobjede pozdravio oduševljene istomišljenike, a na njegovu podijumu je pisalo 'Još 46 saveznih država', aludirajući na posao koji ga još čeka u unutarstranačkom natjecanju.

Romney je od početaka favorit za mjesto republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima, unatoč povremenim zaostajanjima pred ostalim kandidatima. Platforma na kojoj se vjeruje da će izazvati aktualnog američkog predsjednika Baracka Obamu na predsjedničkim izborima je ekonomija, u kojoj je stručan zbog vodećih pozicija koje je imao u poslovanju.

Njegov glavni protivnik, Newt Gingrich, svoju kampanju vodi na tradicionalnim republikanskim vrijednostima, a Romneyja izaziva po pitanju abortusa i brakova među homoseksualcima.

Romney je Gingricha, osim ovom pobjedom, nadvisio i u financijama pa je za kampanju do sada potrošio 15.5 milijuna dolara, dok je Gingrich dao 'samo' 3.3 milijuna.

Pobjeda na Floridi nije važna samo zbog unutarstranačkog nadmetanja, već će biti ključna kada započne prava predsjednička trka. Naime, mnoge američke savezne države decidirano su ili demokratske ili depublikanske, a Florida je jedna od rijetkih koja to nije. Zbog svoje velike populacije, njen glas uvijek je kritičan svakom predsjedničkom kandidatu. Velika Romneyjeva pobjeda u toj saveznoj državi mogla bi Obami donijeti glavobolje u borbi za predsjednički mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:15