FAUX-PAS NA HRT-U

VODITELJ 'OTVORENOG' NALJUTIO SRBE 'Što je mislio kada je nekoliko puta u emisiji spomenuo granice Hrvatske i Vojvodine!?'

 Sasa Midzor Sucic / CROPIX

Voditelju HRT-ove emisije Mislavu Togonalu u jučerašnjoj se emisiji potkrala pogreška koja je naljutila naše susjede u Srbiji.

Togonal je tijekom emisije koja se bavila izbjegličkom krizom zabunom rekao da će pripadnici Frontexa, agencije EU čija je uloga osiguravanje vanjskih granica Unije i koordiniranje graničnih kontrola država članica, stići na granice Hrvatske i Vojvodine.

Susjedni mediji njegov faux-pas nisu najbolje prihvatili te napisali kako je Togonal proglasio Vojvodinu državom. Kako prenosi vrlo korektni portal B92, to je prvi primijetio i na društvenim mrežama objavio profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Dejan Jović (inače analitičar u uredu bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića). Kasnije tijekom emisije novinarka Vanja Vučković ispravila je Togonala i rekla da Frontex dolazi na granicu Hrvatske i Srbije.

Imajući u vidu nanovo aktualizirano pitanje statusa Kosova, koje polako postaje član sve više međunarodnih organizacija te danas potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, razumljivo je da svaka insinuacija na odvajanje Vojvodine, koliko god nenamjerna bila, nije dobro prihvaćena u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:34