KINEZI U PANICI

‘Vodi li itko računa o ovom izvješću Microsofta?! Umjetna inteligencija je razvila zastrašujuću sposobnost!‘

Ako je umjetna inteligencija sposobna rasuđivati poput čovjeka, također može donositi odluke koje su štetne za ljude

Ilustrativna fotografija

 Rana Dias/Caia Image/Profimedia/Rana Dias/caia Image/profimedia

Tim Microsoftovih istraživača objavio je izvješće na 155 stranica u kojem tvrde da ChatGPT-4 počinje razmišljati poput čovjeka. Izvješće objavljeno u časopisu Nature Journal otkrilo je da je ChatGPT-4 uspješno izvršio niz zadataka koji zahtijevaju rasuđivanje na ljudskoj razini, prenosi Gizchina, jedan od najutjecajnijih kineskih tehnoloških medija koji ima milijune čitatelja diljem svijeta.

Istraživače je posebno impresioniralo generiranje teksta koje se ne može razlikovati od teksta koji je napisao čovjek. U jednom od eksperimenata istraživači su tražili od ChatGPT-4 da napiše kratku priču o robotu koji se zaljubljuje u čovjeka. Priča koju je generirao bila je toliko dobro napisana da istraživači nisu mogli potvrditi da ju je napisala umjetna inteligencija.

Mogućnost ChatGPT-4 da razmišlja poput čovjeka značajna je prekretnica u razvoju umjetne inteligencije zbog čega istraživači vjeruju da će se sposobnosti umjetne inteligencije koristiti za razvoj novih aplikacija u područjima kao što su zdravstvo, obrazovanje ili služba za korisnike.

S druge strane, istraživači upozoravaju da bi se mogućnosti ChatGPT-4 mogle koristiti u zlonamjerne svrhe, primjerice za generiranje lažnih novinskih članaka. Zbog toga pozivaju na pažljivo reguliranje AI tehnologija da bi se osiguralo njihovo korištenje u dobre svrhe, a ne za štetu.

Reakcije na izvješće su podijeljene, dok neki hvale istraživače za njihov rad, drugi su ipak zabrinuti. U prošlosti su ljudi obavljali razne zadatke za koje se sad može koristiti umjetna inteligencija, kao što su korisnička služba, unos podataka ili medicinska dijagnostika.

Programeri najčešće ograničavaju sposobnosti AI na zadatke koje je lako programirati, sposobnost ChatGPT-4 da razmišlja poput čovjeka sugerira da bi umjetna inteligencija mogla obavljati i složenije zadatke koji zahtijevaju razumijevanje na ljudskoj razini kao primjerice pisanje kreativnog sadržaja, donošenje odluka i rješavanje problema.

Ako je umjetna inteligencija sposobna rasuđivati poput čovjeka, također može donositi odluke koje su štetne za ljude. Na primjer, AI mogao bi se koristiti za razvoj autonomnog oružja koje bi moglo ubijati bez ljudske intervencije. Važno je imati na umu da je umjetna inteligencija alat koji se, kao i svaki drugi alat, može koristiti za dobro ili za zlo.

- Potrebno je razviti etičke smjernice za razvoj i korištenje umjetne inteligencije, kao i educirati javnost o potencijalnim opasnostima umjetne inteligencije tako da budu svjesni rizika, stoji na Gizchinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:48