HOROR

Vođa kulta sljedbenicima obećao ‘ponovni susret s Gospodinom‘. Ono što su vlasti otkrile u šumi teško je prepričati...

Dosad je potvrđena smrt 109 osoba, a zloglasni Paul Nthenge Mackenzie završio je u strogo čuvanom zatvoru Shimo la Tewa

Grobovi iskopani u šumi udaljenoj otprilike 80 kilometara od kenijskog grada Malindi

 Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia

Paul Nthenge Mackenzie, samoproglašeni pastor i vođa kenijskog vjerskog kulta, koji je optužen za poticanje sljedbenika na izgladnjivanje od gladi, pojavio se u utorak na sudu u Malindiju, a sad se suočava i s optužbama za terorizam te trgovinu djecom.

Mackenzie je 2003. godine osnovao međunarodnu crkvu Good News, a sljedbenike je glađu dovodio do smrti uvjeravajući ih kako će tako "susresti Isusa". Dosad je, piše The Guardian, potvrđena smrt 109 osoba, od kojih su većina bila djeca.

image

Paul Nthenge Mackenzie

Simon Maina/Afp/Profimedia/Simon Maina/afp/profimedia

Sudnica je u utorak bila prepuna rodbine žrtava. Osim Nthengea, na optuženičkoj klupi našlo se još osmero ljudi. Nakon kratkog saslušanja, slučaj je prebačen na viši sud u drugom po veličini kenijskom gradu Mombasi, gdje će se osumnjičenici suočiti s optužbama za terorizam, ubojstvo, otmicu, okrutnost prema djeci i druga kaznena djela. Nthenge i njegovi suoptuženici navodno će biti smješteni u strogo čuvanom zatvoru Shimo la Tewa, gdje kazne izdržavaju neki od najopasnijih kriminalaca u Keniji.

Čelnici te afričke države osudili su Nthengeov kult, koji je radikalizirao djecu, uspoređujući njihove navodne aktivnosti s terorizmom.

Mještani Malindija tvrde kako su Mackenziejeva učenja, godinama prije zatvaranja crkve 2019., postajala sve kontroverznija.

- Pozivao je ljude da ne jedu ili da se ne bave onime što je smatrao ‘svjetovnim‘ aktivnostima - protivio se pohađanju škole, traženju medicinskih usluga, a ženama je branio korištenje kozmetike. No naišao je na otpor zajednice, što je navodno pridonijelo zatvaranju njegove crkve - otkrili su mještani.

image

Ovdje su živjeli pripadnici kulta Paula Nthengea Mackenzieja

Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia

- Odrastao sam s mišlju da je pastor osoba u koju mogu imati povjerenja. Bio sam spreman učiniti apsolutno sve što bi on zatražio od mene... Kad sam se zbog sumnji u njegova propovijedanja napokon pokušao distancirati od crkve, počeli su mi prijetiti, a jedan od Nthengeovih tjelohranitelja teško me pretukao. Uspio sam pobjeći tek nakon što je moj otac intervenirao, ali moja majka i dalje je ostala Mackenziejeva predana sljedbenica. - rekao je 16-godišnji Ali, koji se crkvi Good News pridružio kad je imao samo osam godina.

Sumnja se kako je Nthenge radikalizirao 73 djece.

image

Grobovi iskopani u šumi udaljenoj otprilike 80 kilometara od kenijskog grada Malindi

Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia

On je, naime, svoje sljedbenike nagovorio da ga slijede u šumu udaljenu otprilike 80 kilometara od grada Malindi, gdje će "čekati Gospodinov povratak". Mnogi su se odazvali i postavili sela u šumama, koja je Nthenge navodno nazvao po biblijskim gradovima poput Jeruzalema, Sidona i Nazareta. Što su više sljedbenici bili izolirani, prakse koje je vođa kulta poticao postajale su sve strašnije. Nedavno su u plitkim grobovima diljem šume otkriveni deseci nagomilanih tijela, a mnogi se sad s razlogom pitaju kako vlasti tako dugo nisu otkrile propovjednika i njegov kult.

Na kraju je morao intervenirati i sam kenijski predsjednik William Ruto, koji je obećao istražiti vjerske pokrete povezane s kriminalom.

Osim Nthengea, uhićen je i drugi poznati vjerski vođa iz crkve New Life, pastor Ezekiel Odero, također zbog sumnje da je masovno ubijao svoje sljedbenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:47