SAMOZVANI KALIF

VOĐA ISIS-a POBJEGAO IZ SIRIJE? 'Nakon teškog ranjavanja liječili su ga u Turskoj, a otamo ga prebacili u najsigurnije utočište džihadista na svijetu'

Tvrdi se da je al-Bagdadi ozlijeđen u zračnom napadu dok se kretao u konvoju vozila
 Screenshot

Vođa Islamske države, kalif samoproglašenog kalifata Abu Bakr al-Bagdadi utočište je našao u libijskom gradu Sirti, javlja iranska novinska agencija Fars citirajući anonimne izvore, a prenosi talijanska novinska agencija ANSA .

Fars piše da je al-Bagdadi prethodno liječen u Turskoj zbog navodnih ozljeda koje je pretrpio u iračkom zračnom napadu u listopadu.

Vođa ISIS-a bio je u konvoju vozila koji je pogođen na putu prema iračkom gradu Al-Karable gdje se trebao susresti s ostalim militantnim vođama. Prvotno je liječen u islamističkom uporištu Raqqi, a potom je prevezen u Tursku.

Novinska agencija koju se povezuje s iranskom Revolucionarnom gardom izvijestila je kako je televizijska postaja pod kontrolom Hezbolaha Al-Manar citirala anonimne izvore kada je izvijestila da je al-Bagdadi završio u Turskoj uz pomoć turskih obavještajnih službi, a sve je, prema njima, koordinirala CIA.

Transfer u rodni grad svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija Sirtu, koji je sad u rukama pobunjenika, dogodio se pak kako ga ne bi uhvatio 'obavještajni centar' u Bagdadu koji su zajednički osnovali Irak, Iran, Rusija i Sirija.

Libijski izvor nazvao je Sirtu 'najsigurnijim džihadističkim utočištem na svijetu', javlja Fars te napominje da je al-Bagdadi ranjen u napadu na konvoj pri čemu je poginulo 25 pripadnika Islamske države u blizini sirijske granice. Tada su ga borci prevezli u Raqqu gdje su mu kirurzi spasili život, no navodno mu nisu mogli osigurati trajni tretman, pa je stoga prebačen u Tursku.

Inače, prema nedavnom izvješću britanskog Observera, u najmoćnijim državama članicama NATO saveza sve se češće spominje mogućnost vojne intervencije u Libiji, koja se doista pretvara u sigurno utočište za džihadiste i svojevrsnu alternativu za Siriju, koja se u posljednje vrijeme našla pod zračnim udarima više velikih sila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:03