TENZIJE U KAŠMIRU

Visoka napetost na granici Indiji i Kine: Masovno se naoružavaju seljaci, vozači, trgovci...

Separatističke militantne skupine desetljećima su opsjedale Jammu i Kashmir, pri čemu su ubijene tisuće ljudi

Indijski vojnici, ilustracija

 Nasir Kachroo/Nurphoto Via Afp

Indija je u graničnim područjima pokrajine Jammu i Kashmir, regije na čije dijelove prava polažu i Indija i Pakistan, počela naoružavati paravojne skupine civila, nakon što su narodne milicije više desetljeća mirovale.

Novinari New York Timesa posjetili su selo Dhangri, u kojem deseci vozača, trgovaca i poljoprivrednika po noći postaju vojnici koji štite svoje sugrađane od militantnih napada na obitelji Hindua. Naoružani su starim britanskim puškama i cilj im je zaustaviti oružane skupine koje dolaze iz Pakistana i napadaju lokalno pučanstvo.

Seljanka Saroj Bala ostala je bez dva sina u siječnju ove godine, kada su pripadnici Lashkar-e-Taiba skupine upali u Dhangri i počeli ubijati. Prala je suđe kada je čula pucnjavu i vriskove svojeg starijeg sina, Deepaka Sharme. Istrčala je van iz kuće s mlađim sinom Princeom i vidjela naoružane ljude s maskama na licima, koji su potom ustrijelili Princea, te nastavili pucati u Deepakovo truplo.

U napadu su stradali i susjedi - još je nekoliko muškaraca ubijeno istog dana, a sljedećeg je jutra pored kuće bačena bomba, koja je ubila dvoje djece, 4-godišnjeg Vihaana i 14-godišnju Smikhshu, bratića i sestričnu ubijenih, koji su došli izraziti sućut obitelji.

Indija je odgovorila naoružavanjem oko 5.200 dragovoljaca kroz cijeli okrug Rajouri, u kojem se nalazi i Dhangri. Prema čelniku policije u Rajouriju, Mohammadu Aslamu, državne snage ne mogu pružiti adekvatnu zaštitu civilnom stanovništvu. "Prostrani teren okruga predstavlja izazov za uspostavljanje potpunog nadzora", kazao je Aslam za NYT.

"Većina vojne prisutnosti je duž više od 100 kilometara kontrolne linije u okrugu", rekao je, referirajući se na razgraničenje između indijske i pakistanske strane Kashmira.

Separatističke militantne skupine desetljećima su opsjedale Jammu i Kashmir, pri čemu su ubijene tisuće ljudi - kako pripadnika sigurnosnih snaga, tako i običnih civila. Vlada hinduističkog nacionalističkog premijera Narendre Modija iznenadno je ukinula poluautonomni status većinski muslimanske regije 2019. godine, i cijelu je dolinu vratila pod izravnu upravu New Delhija. Dovedeno je još vojnika, oporba je utišana, a čak i lokalni čelnici lojalni Modiju stavljeni su u kućni pritvor.

Gotovo četiri godine kasnije, demokracija je još uvijek suspendirana u regiji, iako se Modijeva vlada hvali kako je iskorijenila korupciju i privukla velik broj novih turista u taj dio zemlje. Mnogi analitičari kritiziraju vojno rješenje fundamentalno političkog problema, te sumnjaju u službene tvrdnje kako regija uživa u miru i napretku.

"Čini se neobično da u jednoj od najmilitariziranijih zona na svijetu morate naoružavati civile kako bi štitili građane, što bi valjda trebao biti posao vojske", kazao je povjesničar Siddiq Wahid, koji ističe kako se radi o kontradikciji.

Ovo nije prvi put da indijska vlada naoružava civile u toj regiji - za vrijeme najgorih nemira, tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, bilo je uspostavljeno gotovo 4000 takozvanih "odbora za seosku obranu", u kojima su služili deseci tisuća dobrovoljaca. Ove lokalne milicije razoružane su nakon mješavine diplomatskog i oružanog pristupa problemu, te podrškom lokalnim političarima koji su vidjeli regiju kao integralni dio Indije.

Ono što mnogi lokalci vide kao problem je što se sada naoružavaju većinom hindusi, dok muslimanski stanovnici nisu uključeni u nove seoske milicije.

"U odborima za seosku obranu bilo je manje od tri posto muslimana", kazao je Mohammad Farooq, musliman iz Rajourija. "Sada ih ima nula posto".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:08