PETICIJA

Više od 200.000 ljudi traži da se Trumpu zabrani ulazak u UK

 AFP

Donald Trump sablaznio je svijet svojim izjavama o muslimanima (iako ne i svoju republikansku biračku bazu) u kojima je otvoreno zatražio da im se zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države. No, na kraju bi jedina zabrana ulaska u neku državu mogla pogoditi upravo njega.

Naime, građani i mediji Ujedinjenog Kraljevstva izrazito su zgroženi njegovim istupima za koje drže da su sada napokon prešle granici između neukusnog i opasnog. Trump ne silazi s naslovnica u Britaniji, a pokrenuta je i online peticija kojom se zahtijeva da se potencijalnom kandidatu za predsjednika SAD-a zabrani ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo. Peticija je u manje od 12 sati skupila preko 200 000 potpisa, što znači da Parlament mora razmotriti mogućnost rasprave na tu temu (prag je 100 000, a na stranici Parlamenta nalazi se od srijede ujutro).

Ako cijeli postupak doista urodi zabranom za Trumpa, naći će se u društvu članova Ku Klux Klana, radikalnih islamista i nekolicine antimuslimanskih blogera.

U međuvremenu je Trumpu, uspješnom biznismenu, oduzet status poslovnog ambasadora za Škotsku, a premijerka Škotske Nicola Sturgeon taj je potez objasnila činjenicom da se zbog njegovih nedavnih opaski više ne uklapa u tu ulogu.

Osborne: 'Trumpu ne bi trebalo zabraniti ulazak u Britaniju'

Kandidatu za američku republikansku predsjedničku nominaciju Donaldu Trumpu ne bi trebalo zabraniti ulazak u Veliku Britaniju, rekao je u srijedu britanski ministar financija George Osborne, nakon što je to zatražilo više od 100.000 potpisnika internetske peticije.

Trump se našao na udaru žestokih kritika kada je pozvao na "potpunu i kompletnu" zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države nakon nedavnog terorističkog napada u Kaliforniji u kojem je ubijeno 14 ljudi, a koji je počinio par radikaliziranih muslimana.

Zastupnici u parlamentu pitali su Osbornea bi li mu trebalo zabraniti ulazak u zemlju. "Mislim da je najbolji način da se suprotstavite stavovima nekoga poput Donalda Trumpa uključiti ga u demokratsku raspravu o tome zašto je u krivu kada se govori o doprinosu američkih muslimana i, naravno, britanskih muslimana".

"To je najbolji način da se suprotstavite Donaldu Trumpu i njegovim stavovima, umjesto da se uvode zabrane predsjedničkim kandidatima", istaknuo je Osborne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 03:37