OBRAT U SLOVENIJI

Virant odbio koalicijski sporazum s Jankovićem: Prihvatio bih mogući poziv Janše

 Leon Vidić/Delo/CROPIX

>>>NOVO<<< Gostujući na Slovenskoj televiziji Gregor Virant izjavio je kako bi prihvatio poziv Janeza Janše u koalicijsku vladu!

_________________

Građanska lista Gregora Viranta odbila je koalicijski sporazum koji je u nedjelju parafirala s pobjednikom izbora Zoranom Jankovićem , pa će se agonija oko imenovanja nove slovenske vlade sasvim sigurno još produljiti.

I u najboljem slučaju - da je Virantova stranka podržala Jankovića - Slovenija je vladu mogla dobiti tek za dva tjedna. Ono što je sada izvjesno jest da će Janković u srijedu izgubiti glasanje na kojem se i službeno nadao da će dobiti mandat za sastavljanje vlade u Državnom zboru, i da će tu priliku potom vjerojatno dobiti Janez Janša - no nevolja je u tome da ni njegova koalicija još nema većinu.

Kako su pisali slovenski mediji, tinta na sporazumu o lijevoj koaliciji s Jankovićevom Pozitivnom Slovenijom, Socijaldemokratima Boruta Pahora i umirovljeničkim Desusom Karla Erjavca još se nije osušila, a Virant je u nedjelju već žurio u Lukovicu na sastanak s desnom koalicijom - u kojoj su uz Janšinu Slovensku demokratsku stranku (SDS) i Slovenska pučka stranka (SLS) Radovana Žerjava i Nova Slovenija Ljudmile Novak. Štoviše, Novak je nakon sastanka povlačila paralele s hrvatskom koalicijom Kukuriku, pa je najavljivala da bi desna koalicija također ime mogla dobiti po restoranu Pri Bevku, u kojem su se sastali.

Prema neslužbenim informacijama koje je u nedjelju navečer objavio Večer, desna je koalicija uskladila programski dio koalicijskog sporazuma, ali ga nisu parafirali. No, tu još postoje kadrovske nesuglasice, jer Žerjav traži da lideri stranaka budu i ministri, a Virant navodno želi ostati predsjednik parlamenta. Još je veći problem to što te četiri stranke imaju 44 od 90 zastupnika u parlamentu i ne bi imale većinu bez Desusa - čijem je predsjedniku stranka zabranila pregovore s desnom koalicijom - ili bez dvojice predstavnika manjina - koji su pak inzistirali da neće biti “jezičac na vagi” i da neće ulaziti u koaliciju koja većinu neće imati i bez njih.

Delo stoga piše da zapravo nije jasno misli li Virant uistinu podržati desnu koaliciju jer su procjene da bi stranka za to na kraju za to platila visoku političku cijenu - izgubila bi lijeve birače jer bi na vlast dovela Janšu, a za desne bi birače u odnosu na Janšu vjerojatno postala neraspoznatljiva.

Prema Jankovićevom koalicijskom sporazumu, Virant ne bi bio među tek 12 ministara koliko bi imala lijeva vlada, koja bi imala 46 zastupnika, i to i bez Desusa, koji je o pristupanju toj koaliciji trebao službeno odlučiti danas. S njima bi se ta većina povećala na 52, i možda na 54 s predstavnicima manjina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 09:25