PATRIOTI ZA EUROPU

Viktor Orbán krenuo je u ofenzivu, ovo je njegova računica za zagorčavanje života Von der Leyen i Meloni

Potrebne su im još stranke iz četiri članice
 Tobias Steinmaurer/Afp

Odlika je političara od formata odabrati pravi trenutak u kojem će pokrenuti inicijativu. Mađarski premijer Viktor Orbán jest političar od formata, koliko se god ne slagali s njegovim politikama, od proputinovskog stava do nastojanja da se razori izgrađena struktura EU.

Orbán je nedjelju, dan kad su u Francuskoj trajali izbori na kojima je bilo nedvojbeno da će pobjedu odnijeti desna opcija, odabrao da bi najavio formiranje nove političke formacije unutar Europskog parlamenta. Njegova stranka Fidesz je bila u sporu s Europskom pučkom strankom (EPP) pa ju je konačno napustila, prekasno, u ožujku 2021. godine.

Otad je bio izvan političkih grupacija u Parlamentu, što nije poželjna pozicija za političara koji želi utjecati na odluke naše Unije. Izlaskom iz EPP-a se i unutar Europskog vijeća, koje čine predsjednici država i vlada, sveo na izopćenika jer ostali djeluju u blokovima: neopredijeljeni su uz njega čelnici Bugarske, Litve, Cipra i Slovačke. Realno, to je skupina bez specifične političke težine.

Mađarski se premijer nadao da bi nakon europskih izbora mogao ući u grupaciju Europski konzervativci i reformisti (ECR), koju vodi talijanska premijerka Giorgia Meloni. Talijanka je lukava i tražila je da prihvati proukrajinski stav koji dijele članice, što je prepreka previše. Tako se sakrilo i sigurno protivljenje češkog premijera Petra Fiale ulasku mađarskog premijera u ECR. Preostala je opcija skupina Identitet i demokracija (ID), koja gaji proruske stavove, ali tu glavnu riječ vodi francuska političarka Marine Le Pen. Ta je skupina brojčano slabija, nakon izbora ima samo 49 članova jer su Alternativu za Njemačku (AfD) izbacili zbog pronacističkih izjava, pa Orbánu ne nudi dovoljno moći da provodi svoje politike.

Učinio je ono što se očekivalo - pokrenuo je svoju grupaciju Patrioti za Europu, zasad s austrijskom Slobodarskom strankom te češkom strankom ANO koju vodi bogataš Andrej Babiš, koji je nedavno napustio liberalnu skupinu.

Potrebne su im još stranke iz četiri članice da bi dobili pravo formiranja kluba u Europskom parlamentu. Spekulira se da bi im se pridružili Le Pen i talijanski radikal Matteo Salvini sa strankom Lega, što bi opciju učinilo ozbiljnim konkurentom ECR-u. Orbánova je vizija ujedinjenje te dvije grupacije da bi postali moćna protuteža EPP-u i Socijalistima & Demokratima, ali Meloni zasad nije sklona toj opciji jer bi izgubila političku moć koju posjeduje.

Mađarski je lider nedjelju izabrao zato što je u ponedjeljak počeo predsjedavanje Europskim vijećem. Nada se da bi, formiranjem jake parlamentarne grupacije, mogao izazvati probleme pri izglasavanju Ursule von der Leyen za predsjednicu Komisije i, što je važnije, tijekom sljedećih pet godina u Parlamentu otežavao rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 21:54