TRI DANA KATASTROFE

‘Vidio sam ga kako dolazi. To vam je kao da najbučniji vlak upravo prolazi kroz vašu kuću. Potpuno uništenje i kaos‘

Najmanje pet osoba, uključujući četveromjesečnu bebu, poginulo je u seriji tornada

Uništenje u Oklahomi

 X/

Najmanje pet osoba, uključujući četveromjesečnu bebu, poginulo je nakon što su deseci tornada poharali središnji dio SAD-a uzrokujući ogromnu štetu.

Deseci tisuća stanovnika ostali su bez struje nakon silovitih udara koji su počele u petak.

Četiri smrtna slučaja dogodila su se u Oklahomi, gdje je u desetak okruga proglašeno izvanredno stanje. Peta osoba umrla je od ozljeda u Iowi nakon što je odvojeni olujni sustav pogodio Srednji Zapad, izvijestili su lokalni mediji.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) rekla je da je preliminarna istraga potvrdila da su neki od tornada u subotu imali udare brže od 218 kilometara na sat.

U olujama - koje su harale od Teksasa do Missourija - na nekim je mjestima u roku od nekoliko sati palo i do 18 cm kiše, izvijestila je novinska agencija AFP.

Posebno je teško pogođen grad Sulphur u istočnoj Oklahomi. Snimka posljedica prikazuje sravnjene kuće i prevrnuta vozila. Prema službenim podacima u Oklahomi je prijavljeno oko 100 ozlijeđenih. Gradovi Holdenville i Marietta također su teško oštećeni.

Guverner Oklahome Kevin Stitt posjetio je Sulphur i rekao da je šteta najgora koju je vidio u svojih šest godina na dužnosti.

"Jednostavno ne možete vjerovati koliki su razmjeri uništenja. Čini se da je svaka tvrtka u središtu grada uništena", rekao je.

Bijela kuća priopćila je da je američki predsjednik Joe Biden razgovarao sa Stittom i ponudio punu podršku savezne vlade.

U gradu Marrijeta je uništeno ogromno skladište lanca diskontnih trgovina Dollar Tree te prevrnuto na desetke kamiona.

Odvojeni vremenski sustav u petak je donio više od 70 tornada u države Nebraska i Iowa. Većina se dogodila oko grada Omahe, gdje je jedan stanovnik opisao kako je to izgledalo.

- Vidio sam kako dolazi veliki tornado i jednostavno smo se morali skloniti s djecom i ženom što smo brže mogli. Bilo je to kao da najbučniji teretni vlak koji ste čuli u životu prolazi kroz vašu kuću", rekao je Brent Richardson za Associated Press.

"Potpuno uništenje, samo kaos. Susjedstvo koje se pokušava udružiti kako bi pomoglo ljudima i imate neke ljude zarobljene u kućama koje mi pokušavamo izvući, a tu su i kuće koje su sravnjene."

Vremenska prognoza ne pruža optimizam.

"Čini se da je prijetnja od tornada manja, ali i dalje se očekuju razorni vjetrovi i tuča, posebno u sjeveroistočnom Teksasu, sjevernoj Louisiani, Arkansasu i južnom Missouriju", izvijestio je meteorolog Brandon Buckingham iz agencije AccuWeather.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:05