NA ISTOKU SRBIJE

VIDEO: VJERSKI EKSTREMIZAM U BESPUĆU PLANINA Djeca uče pucati iz kalašnjikova i spavaju u pećinama

 Screenshot

Djevojčice i dječaci uzrasta od sedam do 17 godina po deset dana žive su u vojničkim uvjetima u prirodi, pješače po deset kilometara, pucaju iz replika kalašnjikova, nose maskirne uniforme, rade sklekove i spavaju u pećini, piše srpski Blic.

To su samo neki od jezivih prizora na fotografijama sa Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa (SPOK). Kamp je srpnju u bespuću Kučajskih planina na istoku Srbije organizirala 'Srpska istinski pravoslavna crkva' (SIPC).

Na web stranici SIPC-a istaknuto je da se kamp provodi na Kučajskim planinama posljednje dvije godine, kao i da je 'vrlo poželjno da se u SPOK-u idućih godina nađe veći broj tinejdžera' jer je upravo njima potrebna ovakva edukacija.

SIPC je naziv za nekanonsku i nepriznatu pravoslavnu crkvu koja od 1995. djeluje u Srbiji. Oni su pravoslavni fundamentalisti kojima je glavna ideologija antiekumenizam protiv katolika, ali i prekid svih kontakata s drugim kršćanima. Smatraju da je i pravoslavna crkva pala u herezu. Prvi čovjek SPIC-a je Nemanja Stanković, poznatiji kao episkop Akakije.

- Obaveza je obrana svoje države i naroda. Ovo je ljetni kamp koji traje samo deset dana, a ne tijekom cijele godine. Roditelji sami šalju djecu - kazao je za Blic episkop SPIC-a Akakije.

- Omladini je potrebna pomoć u otporu protiv militantnog sekularizma i liberalizma, denacionalizacije svijesti i dekršćanizacije duše. Obnova i opstanak Srpskog naroda zavisi od rada s našom omladinom - piše na stranici SIPC-a. Cijena koju roditelji i djeca za odlazak u ovaj kamp moraju platiti iznosi od 30 do 50 eura, ali i oni koji nemaju novca mogu doći u kamp besplatno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 04:38