DRAMATIČNA SNIMKA

VIDEO: UPLOVILI RAVNO U PIJAVICU Jedriličari jedva izvukli živu glavu u opasnom zračnom vrtlogu

 YouTube

Ekipa britanskih jedriličara, koji su sudjelovali u utrci Clipper Round the World, tijekom nedavne plovidbe od Brisbanea prema Singapuru našla se u velikoj nevolji. Vrijeme je bilo jako loše, vidljivost nikakva, a u jednom se trenutku stvorila pijavica.

'Pojavila se odjednom, gotovo niotkuda. Nisam siguran gdje je bila, ali vjetar je naglo počeo puhati, čula se buka, a voda je počela rasti i tada sam znao da se nešto događa', rekao je Paul Hardy, jedan od članova posade.

Zračni kovitlac je u sekundu ili dvije bacio brodicu iz jednog u drugi bočni položaj. Okrenulo ju je za čitavih 120 stupnjeva, a dio posade je završio u vodi. Vjetar je puhao brzinom od oko 160 kilometara na sat.

'Ispred sebe sam vidio jarbol, pokušao sam izaći iz vode i uspeti se uz njega i tek sam onda vidio da se od nas udaljava pijavica. Sve je bilo gotovo u samo nekoliko sekundi, možda minutu', dodao je Hardy napominjući kako ne priželjkuje slično iskustvo u budućnosti.

Jedrilica je prošla neoštećena, a ni članovi posade nisu bili ozlijeđeni. Snimku kamere instalirane na brodici objavili su tek ovih dana, makar je do incidenta došlo još u siječnju. Utrka tijekom koje se sve dogodilo i dalje je u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 01:20