DRAMA

VIDEO: UMJETNIČKA INSTALACIJA IZVAN KONTROLE Golema crvena kugla počela se kotrljati gradom i gaziti sve pred sobom

 screenshot Instagram

Građani Toleda u američkoj saveznoj državi Ohio ostali su nemalo iznenađeni prizorom koji je, između ostalih, s jednog nadvožnjaka snimio njihov sugrađanin Jeremy. Na videu koji je postavio na svoj Instagram profil vidi se golema skupltura u obliku crvene lopte kako se nekontrolirano kotrlja gradskim ulicama i gazi sve pred sobom.

Nemoćni su građani potrčali za njom, ali ona se kretala prilično brzo te je pregazila i nekoliko parkiranih automobila. Ipak, s obzirom da je riječ o skulpturi na napuhivanje, osim nevjerice i pomalo panike, materijalna šteta gotovo da nije zabilježena. Tek je jedan prometni znak blago savijen.

Kako piše ABC News, loptasta skulptura promjera četiri i pol metra bila je postavljena između jedne poznate draguljarnice i restorana, a sve u sklopu projekta 'Crvena lopta' lokalnog muzeja. U srijedu je Toledo zahvatilo olujno nevrijeme koje je pokrenulo loptu i ona se nekontrolirano počela kotrljati gradom.





A video posted by Jeremy (@jeremy419) on Aug 19, 2015 at 2:48pm PDT





'Počelo je pljuštati, lopta je bila mokra i skliska. Zapuhao je i vjetar koji ju je pokrenuo', ispričala je za ABC News glasnogovornica muzeja Kelly Garrow. Opisala je kako je u konačnici nekontrolirane jurnjave gradom iznenada skrenula lijevo, nakon čega su je ljudi, među kojima je bilo djelatnika muzeja i konobara iz obližnjih kafića, ipak uspjeli zaustaviti i ispuhati je.

Pozvali su kamion u koji su natrpali ispuhanu skulpturu i ona je konačno uklonjena s ulice te je odvezena na popravak.

'Izrađena je od istog materijala kao i gumeni čamci za spašavanje pa ju je bilo lako zakrpati', pohvalila se glasnogovornica Garrow i dodala da je već u četvrtak bila izložena na novoj lokaciji u gradu. U Toledu ostaje do ponedjeljka, do kada će biti izložena na još nekoliko mjesta u gradu.

'U četvrtak smo je za svaki slučaj pričvrstili za jedno vozilo', napomenula je glasnogovornica.

Inače, autor ove instalacije je Kurt Perschke iz New Yorka, koji je crvenu loptu unatrag deset godina pronio brojnim svjetskim metropolama, odnosno uspio ju je, kako sam kaže, ugurati u sasvim neočekivane prostore u, primjerice, Abu Dhabiju, Parizu, Torontu, Sydneyju i Montrealu.

'U deset godina prikazivanja ove instalacje ništa se slično nije dogodilo. Drago nam je da nije bilo ozlijeđenih. To je velika mekana lopta koja ne razbija stvari', rekao je između ostalog Perschke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:59