BIZAR IZ JAR-a

VIDEO: U ZNAK PROTESTA Umjetnici u Mandelino uho stavili zeca, vlasti traže da ga uklone

Autori su morali završiti spomenik u vrlo kratkom roku, a vlasti im nisu dopustile niti da ugraviraju svoje potpise na 4.5 tone tešku statuu
 YouTube

Golemi spomenik Nelsonu Mandeli koji je postavljen ispred zgrade južnoafričke vlade samo 11 dana nakon njegove smrti postao je kamen spoticanja. Autori, Ruhan Janse i Andre Prinsloo, Mandeli su u uho stavili brončanog zeca. Zec je tamo u znak protesta, jer su autori morali završiti spomenik u vrlo kratkom roku, a vlasti im nisu dopustile niti da ugraviraju svoje potpise na 4.5 tone tešku statuu.

'Haas', afrikanska riječ za zeca, ima dvojako značenje, njome se označava i 'žurba'. „Zec je simboličan, upozorava na žurbu u kojoj smo radili skulpturu“, kazao je Prinsloo za lokalne list Beeld čiji su novinari prvi prošli tjedan i otkrili zeca u Mandelinu uhu.

Glasnogovornik tamošnjeg ministarstva kulture, Mogomotsi Mogodiri, poručio je da vlasti zeca ne drže prikladnim. „To stvarno narušava ono što smo htjeli poručiti s tim spomenikom.“, dodao je.

Odbacio je komentare da bi Madiba, preminuli lider poznat po smislu za humor, zeca možda smatrao - zabavnim.

„Da, Madiba je imao dobar smisao za humor.“, kazao je govoreći o Mandeli te dodao „… ali sad je dogovoreno da ništa više ne ide na kip.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:09