MOĆ PRIRODE

VIDEO Tornado uništio gradić u Missouriju: Poginulo najmanje 89 osoba, stotine ozlijeđene

Stotine ranjenih osoba prevezeno je u bolnicu koja je vrlo brzo postala prepuna i ostala bez potrebnih zaliha lijekova. Pomoćna je bolnica otvorena stoga u lokalnoj školi.
 Screenshot

CHICAGO - Masivni je tornado u nedjelju poharao grad Joplin u američkoj saveznoj državi Missouri, pretvarajući domove u gomile ruševina, uništavajući lokalnu srednju školu te bolnicu pri čemu je poginulo najmanje 89 osoba. Strahovita je oluja oko 18 sati pogodila Joplin, nedaleko od granice sa saveznim državama Oklahoma i Kansas, manje od mjesec dana nakon što je više tornada diljem sedam država usmrtilo 354 osobe .

Stotine ranjenih osoba prevezeno je u bolnicu koja je vrlo brzo postala prepuna i ostala bez potrebnih zaliha lijekova. Pomoćna je bolnica otvorena stoga u lokalnoj školi. Svjedoci navode kako je tornado bio širog gotovo 1,5 kilometar te je ostavio trag najmanje 4,5 kilometra dug. Ostaci kuća i automobila mogu se naći u krugu od 100 kilometara.

Ljudi pretražuju ruševine četvrti u potrazi za prijateljima i susjedima nakon što je poslijepodnevna oluja uništila više zgrada, a automobile pretvorila u bezvrijednu hrpu metala. Vatra i gusti tamni dim mogu se vidjeti diljem cijelog grada kao i napukle vodovodne cijevi iz koji curi voda.

Prema posljednjim informacijama poginule su 24 osobe, no zbog uništene telekomunikacijske infrastrukture teško je doći do najnovijih podataka. Službene brojke još nema.

Guverner Missourija Jay Nixon proglasio je izvanredno stanje te poslao Nacionalnu gardu da pomogne u onome što je opisao kao 'značajna razina uništenja na više mjesta uključujući i Joplin gdje je pogođena bolnica St. John'. Teško oštećeni bolnički centar evakuiran je, a ispred uništene zgrade nalazi se olupina helikoptera.

I američki je predsjednik Barack Obama izrazio sućut obiteljima poginulih te obećao pomoć savezne vlade.

Tornado je u subotu pogodio i grad Reading u istočnom Kansasu pri čemu je poginuo jedan muškarac, a čak 80 posto, uglavnom drvenih, zgrada je teško oštećeno. Po jedna je osoba poginula i u tornadu u Minneapolisu i Minnesoti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:26