SKANDAL U BRITANIJI

VIDEO: SNIMILI IH REPORTERI NA TAJNOM ZADATKU Imami iz 18džamija pristali vjenčati curicu (14)

Reporteri na tajnom zadatku, koji su se predstavili kao majka i brat 14-godišnje djevojčice, posjetili su 56 džamija diljem Britanije

Više od deset muslimanskih svećenika iz Velike Britanije uhvaćeno je zbog pristanka na sklapanje braka djevojčice stare 14 godina i mladića (20).

Nakon što su ponudili ilegalnu ceremoniju četiri imama našlo se pod istragom.

Naime, reporteri na tajnom zadatku, koji su se predstavili kao majka i brat 14-godišnje djevojčice, posjetili su 56 džamija diljem Britanije i pitali svećenike hoće li održati vjerski obred vjenčanja.

Imami u 18 džamija bili su spremni odraditi obred unatoč tome što im je rečeno da je 'mlada' bila prisiljena udati se za muškarca protivno njezinim željama. Naime, prema islamskim zakonima, djevojka se može udati čim uđe u pubertet.

- Ima 14 godina i prema šerijatu, Božjoj objavi, može se legalno udati. S jedne strane imamo engleske zakone prema kojima se ne možemo vjenčati s dvije osobe, no po Božjoj milosti, možemo se vjenčati čak četiri - kazao je Mohammed Shahid Akhtar iz džamije Ghamkol Sharif u Birminghamu.

Mohammed Shahid Akhtar trenutno je suspendiran i pod istragom. Ipak, tvrdi kako u birminghamskoj džamiji nije dosad sklopio ni jedan brak s maloljetnicama.

Još jedan svećenik pod istragom, Shams-ul-Huda Khan Misbahi, kazao je kako mlada ne može dobiti britanski vjenčani list, no da će prema Islamu sve biti 'u redu'. - Zapisat ćemo njihova imena i zabilježiti u našoj evidenciji - kazao je Shams-ul-Huda Khan Misbahi 'majci i bratu' 14-godišnjakinje.

- Britanski zakon ne dozvoljava brakove s maloljetnicama i to je jedino bitno. U ovoj je državi to ilegalno i zabranjeno te nijedan imam ne bi smio sklopiti takav brak - kazao je Ibrahim Mogra iz Muslimanskog vijeća Britanije.

Iz humanitarne udruge Karma Nirvana, koja pomaže prisilno udanim djevojkama, kažu kako se bave djevojčicama starim ni osam godina . Svakog mjeseca zaprime više od 600 poziva.

Zbog nepoštivanja ovog zakona prijeti im kazna do dvije godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 13:24