PRIJETNJA SVIJETU

VIDEO: RAZORNO ORUŽJE Islamisti svijetu pokazali fotografije moćnih raketa SCUD

Charles Lister, inače stručnjak za konflikt u Siriji, kazao je za The Telegraph da je 99 posto siguran da je projektil potpuno neupotrebljiv

Militanti koji se bore za prošitenje Islamske države u posjedu su masivnog dugosežnog balističkog projektila poznatijeg kao SCUD , tvrde pobornici džihadista.

Na fotografijama objavljenim diljem svijeta zaista se vidi kako skupina zamaskiranih muškaraca u sirijskom gradu Raqqa, glavnom gradu novoproglašenog Kalifata, na kamionu prevozi veliko oružje.

No, stručnjaci su nakon analiziranja fotografije gotovo sigurni da se radi o starom, neiskoristivom komadu oružja.

Pretpostavlja se da je fotografiju snimila druga pobunjenička skupina, Slobodna sirijska vojska.

U svakom slučaju, nejasno je kako je oružje završilo u rukama Islamske države.

Charles Lister, inače stručnjak za konflikt u Siriji, kazao je za The Telegraph da je 99 posto siguran da je projektil potpuno neupotrebljiv.

Podsjetimo, Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) u nedjelju je uzburkala prašinu na globalnoj razini kad je objavila da ukida regionalnu crtu iz svog naziva, odnosno da uspostavlja Islamsku Državu na čelu s kalifom, kojoj se moraju priključiti svi muslimani svijeta i iskazati joj punu odanost.

Iračka vlada odmah je zatražila međunarodnu pomoć i optužila susjedne sunitske države, prije svih Saudijsku Arabiju, da stoji iza jačanja islamskog militantizma u Siriji i Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:48