UZNEMIRUJUĆI VIDEO

VIDEO: PROCURILE SNIMKE MUČENJA GADAFIJEVA SINA Zatvorski čuvari ga vrijeđaju i tuku: 'Pustite me na miru, dat ću vam sve informacije'

 Screenshot/YouTube

Snimka, u trajanju devet minuta, koja prikazuje mučenje sinova bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija od strane zatvorskih čuvara pojavila se ovog tjedna na internetu. Iako nije poznato kada i kako je snimka nastala, zapis je originalno postavila jedna arapska internetska stranica te se vrlo brzo proširio društvenim mrežama.

Nedatirani video, očito editiran, prikazuje Saadi Gadafija s povezom preko očiju kako prvo sjedi u uredu, za kojeg se vjeruje da je unutar al-Hadba zatvora u Tripoliju gdje je zatvoren od izručenja iz Nigera prošle godine.

Gadafi, odjeven u zelenu trenirku i obrijane glave, je natjeran slušati mučenje drugih zatvorenika koji su premlaćivani u sobi pored. Nekolicina muškaraca na snimci, vjerojatno stražari ili zatvorski dužnosnici, neki u uniformama, drugi u civilnoj odjeći, ispituju Gadafija.

U jednom trenutku očigledno potresen Gadafi molim nekoga u prostoriji za predah.

- Kunem se Bogom, ako me pustite na miru dat ću vam sve informacije - govori Gadafi na snimci.

Kasnije mu je skinut povez s očiju i natjeran je gledati premlaćivanje drugog muškarca. U nastavku, snimka prikazuje vrijeđanje Gadafija, šamaranje i udaranje štapom po tabanima.

- Snimka podiže brojna pitanja oko metoda ispitivanja koje se koriste u tom libijskom zatvoru - kazala je Hanah Salah, aktivistica unutar organizacije Human Rights Watch.

Za razliku od brata Saif al-Islam Gadafija, Saadija ne traži Međunarodni kazneni sud. Još ga očekuje suđenje u Libiji gdje je optužen za ubojstvo libijskog nogometaša tijekom njegove vladavine kao čelnika Sjevernoafričkog nogometnog saveza.

Bivši biznismen je poznat po svojoj ljubavi prema nogometu, a imao je i kratku karijeru profesionalnog nogometaša u Italiji.

Kada je srušen režim njegova oca, 2011., Saadi je pobjegao u susjedni Niger gdje je ostao do izručenja u ožujku prošle godine. Optužbe za zlostavljanje i mučenje pojavile su se nedugo po njegovom dolasku, tjerajući dužnosnike nove vlasti da objave nekoliko snimaka na javnoj televiziji koje prikazuju Saadija kako govori da se prema njemu dobro postupa.

U jednom sasvim drugom video, Gadafi se obraća libijskom narodu i ispričava za svoje izjave koje su 'bile pokušaj da destabilizira zemlju nakon revolucije'.

Bivša suradnica obitelji Gadafi za CNN je kazala kako ona i njegova obitelj vjeruju da su te izjave nastale pod prisilom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:40