ČISTO IŽIVLJAVANJE

VIDEO: POLICIJSKA BRUTALNOST U HONG KONGU Prosvjednike tuku palicama, nogama i šakama

 Screenshot

HONG KONG - Neredi u Hong Kongu ponovno su se razbuktali. Prosvjednici su se sukobili u prvim jutarnjim satima u srijedu sa stotinama policajaca koji su ih pokušavali potjerati s barikada koje su podigli na važnoj aveniji blizu sjedišta vlade.

Policija se prema navodima svjedoka pritom ponašala izrazito brutalno. Snimke iz noći s utorka na srijedu, koje je emitirala lokalna televizija TVB, prikazuju šest policajaca u civilu kako vuku prosvjednika u lisicama u mračan kut parka blizu sjedišta vlade gdje su ga primorali da legne na tlo te ga izudarali šakama i nogama. Napad je trajao četiri minute.

Ministar sigurnosti nekadašnje britanske kolonije Lai Tung-kwok kazao je da su policajci osumnjičeni za umiješanost u snimljeno premlaćivanje prosvjednika smijenjeni s dužnosti.

Iz policije su priopćili da je uhićeno 45 ljudi, 37 muškaraca i osam žena. Nakon sata sukoba, snage reda preuzele su nadzor nad Lung Wo Roadom, cestom blizu sjedišta šefa hongkonške izvršne vlasti Leung Chun-yinga.

Podsjetimo, prosvjednici su izašli na ulice početkom listopada. Traže političke slobode za Hong Kong, kao što je prilikom primopredaje teritorija Pekingu bilo i obećano i nemaju se namjeru maknuti s ulice dok im zahtjevi ne budu ispunjeni. Među okupljenima su uglavnom mladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 05:02