PLAMENI GROTAO

VIDEO: PODIVLJALA ERUPCIJA TRAJE VEĆ DVIJE GODINE Majušni otok na Pacifiku narastao je 11 puta od 2013.

 YouTube

TOKYO - Japanski otok Nishinoshima narastao je 11 puta veći nego što je bio 2013. godine, kada je na tom otoku počela vulkanska erupcija. Nakon nedavnih analiza stanja na otoku, stručnjaci su ustanovili kako erupcija ne prestaje od tada, te se očekuje kako će otok i dalje rasti.

- Još nema nekih velikih promjena piroklastičnog stožca u vulkanskom otvoru, gdje se erupcije lave vide nekoliko puta svake minute, rekao je Kenji Nogami sa Tokyo Instituta tehnologije.

- Magma se podgla do plitkih područja ispuha, i tok lave na istok se nastavio širiti. Zaključujem kako se stabilan dotok magme nastavlja, izjavio je Kenji.

Snimke erupcije napravila je Japanska obalna straža, koja je zapovijedila brodovima da plove na najmanje 6 kilometara od otoka, jer vulkan izbacuje paru, pepeo i kamenje. Stup dima podiže se i do 1200 metara. Otok se nalazi 1000 kilometara južno od Tokyja. Novonarasli otok spojio se sa susjednim otokom u prosincu 2013. godine, no službene vlasti ne žele otoku dati novo ime dok ne postane stabilan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 23:50