ŠOKANTAN TV PRIJENOS

VIDEO Pištoljem na lidera bugarskih Turaka: Pištolj mu je bio prazan, ali je ostavio oproštajnu poruku

Nepoznati muškarac, koji je usred stranačkog skupa u središtu Sofije i u izravnom TV prijenosu uperio pištolj u glavu čelnika stranke bugarskih Turaka , bio je naoružan tek plinskim pištoljem, a ni on nije bio napunjen.

Bugarska policija je u subotu, odmah nakon napada, objavila da je uhitila 25-godišnjaka iz Burgasa, s obale Crnog mora, koji je uz sebe imao i dva noža. Mladić je već ranije bio poznat policiji, po napadima i krađama. Bugarski list Novinite jučer je objavio da je napadač Turčin Oktai Enimehmedov (25), a ne Bugarin, kako se prvotno sumnjalo.

Očekivao je smrt

On je uperio pištolj u Ahmeda Dogana (58), dugogodišnjeg lidera stranke Turaka u Bugarskoj, Pokreta za prava i sloboode (DPS). Turci čine oko 12 posto od 7,3 milijuna stanovnika Bugarske, pa je napad odmah izazvao niz teorija urote o tome tko bi mogao stajati iza njega.

Dogan je ostao u šoku, ali bez ozljeda. Nekoliko sati poslije vratio se na stranački skup, burno pozdravljen ovacijama. List Sofia Globe piše da je ministar unutarnjih poslova izjavio da je mladi napadač iza sebe ostavio oproštajno pismo, što nagovještava da je očekivao da će umrijeti. U pismu se ispričao - najvjerojatnije roditeljima- zbog toga što neće završiti studij.

Šokantni napad pred TV kamerama već je izazvao žustre nacionalističke svađe u Bugarskoj i potaknula stvaranje novih teorija urote o tome tko bi sve mogao stajati iza atentata i kome on odgovara.

Traže stranu istragu

Zato je stranka napadnutog Dogana poručila da će inzistirati na međunarodnoj istrazi ovog pokušaja atentata.

Dio javnosti se pak zgraža zbog neviđene brutalnosti s kojom su se Doganove stranačke kolege obračunale nogama i šakama s napadačem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 00:17