NEVJEROJATNA MOĆ

VIDEO: OTKRIVENA STROGO ČUVANA TAJNA Evo što sadrži crna aktovka bez koje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država ne ide baš nigdje

Službenog naziva "predsjednikova hitna torba", ovu aktovku neuglednog izgleda nosi jedan od pet vojnih pomoćnika i uvijek je na dohvat ruke vrhovnog zapovjednika
 Screenshot YouTube

Crna kožna aktovka, poznatija i kao “Football” (referenca na američki nogomet), sadrži najčuvanije stvari kojima američki predsjednik može odobriti nuklearni napad daleko od zapovjednih centara i ide svugdje gdje i američki predsjednik, piše Business Insider .

Službenog naziva “predsjednikova hitna torba”, ovu aktovku neuglednog izgleda nosi jedan od pet vojnih pomoćnika i uvijek je na dohvat ruke vrhovnog zapovjednika.

Bivši direktor vojnog ureda u Bijeloj kući, Bill Gulley, kaže kako torba ne sadrži crveni gumb za aktivaciju nuklearnog oružja, već četiri stavke. Prva je crna knjiga o nuklearnim opcijama na 75 stranica.

Još jedna crna knjiga od 10 stranica sadrži povjerljiva mjesta na kojima se nalaze sklonište za predsjednika. Jedna omotnica sadrži 10 stranica uputa o tome kako upravljati “Hitnim sistemom prijenosa” (EBS), a torba sadrži i indeks karticu s šiframa za provjeru valjnosti.

Nadimak nogomet dolazi od kodnog imena “dropkick” (vrsta udarca), za tajni nuklearni rat, prema bivšem američkom ministru odbrane Robertu McNamari.

Vojni pomoćnici odabrani za nošenje aktovke aktovku osposobljeni su da u svega nekoliko minuta pripreme predsjednika za nuklearni napad.

Robert Patterson, bojnik američkih zrakoplovnih snaga, kazao je kako čuvanje torbe nije nimalo ugodna zadaća. 'Stalno ste pod pritiskom', kaže Patterson koji se prisjetio kako su neki Clintonovi pomoćnici su trčali za njim noseći torbu tešku 20 kilograma, dok je predsjednik džogirao oko Bijele kuće.

Smrtonosna prtljaga prvi puta se pojavila za vrijeme Kennedyjeve administracije, ubrzo nakon Kubanske krize 1962. godine.

Najboljim američkim obavještajcima odmah je postalo jasno da predsjednik treba neograničen pristup nakon što je Kennedy postavio pitanja Vijeću za nacionalnu sigurnost o nuklearnom napadu.

Nakon 53 godine, torba i dalje predstavlja nevjerovatnu vojnu moć i ogromnu odgovornost koja prati američkog predsjednika, piše Business Insider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:48