NA REDU ZA SMAKNUĆE

VIDEO: OTETI HUMANITARAC SVOJIM RODITELJIMA POSLAO POTRESNO PISMO 'Bojim se da ću umrijeti...'

 Screenshot

INDIANAPOLIS - Humanitarac iz Američke savezne države Indiane, Peter Kassig, kojem džihadisti Islamske države prijete odrubljivanjem glave, napisao je u pismu u lipnju ove godine kako se boji da će umrijeti i kako je tužan zbog boli koju osjeća njegova obitelj jer je on zatočen, kazali su u nedjelju njegovi roditelji.

U izjavi objavljenoj u medijima, Ed i Paula Kassig rekli su kako im je njihov 26-godišnji sin Abdul-Rahman Kassig (26), bivši vojnik u Iraku, zahvalio na njihovoj snazi i predanosti. Čini se, kažu, kako ih je namjeravao pripremiti za svoju smrt.

- Bojim se umrijeti, no najteži dio je ne znati, pitati se i nadati se... Tužan sam jer se sve ovo dogodilo i zbog svega što vi kod kuće prolazite zbog mene. Ako umrem, nadam se da ćete utjehu naći u spoznaji da sam ovamo došao da pomognem onima koji pate i kojima je pomoć potrebna - napisao je Kassig kojeg su radikalni islamisti zarobili 1. listopada 2013. godine u blizini sirijskog grada Raqqe, gdje je pomagao izbjeglicama pogođenim građanskim ratom.

Pripadnici Islamske države u prošlotjednoj video snimci na kojoj je prikazano obezglavljivanje britanskog taksista Alana Henninga, zaprijetili su kako će Kassig biti idući.

Njegovi roditelji objavili su u subotu video u kojem mole za slobodu svog sina.

- Znamo da sirijski narod pati. Također, vjerujemo da nasilje nije rješenje za probleme koje nas sve muče. Mnogo toga mi ne možemo kontrolirati. Molili smo našu vladu da prekine vojne akcije u Iraku i Siriji, no poput našeg sina, nemamo kontrolu nad američkom vladom. Molimo njegove otmičare da pokažu milost i oslobode našeg sina - kazao je Ed Kassig, a Paula Kassig se nadovezala: - Znamo da si bio zabrinut za svog prijatelja koji je otet s tobom. On je pušten na slobodu i dobro je. Želimo da znaš da se molimo za tebe i za tvoj sigurni povratak, i da te volimo.

Kassig, koji se prije zvao Peter, se dobrovoljno preobratio na Islam negdje između listopada i prosinca prošle godine, nakon što je dijelio ćeliju s jednim sirijskim muslimanskim vjernikom - tako je njegovim roditeljima kazao bivši talac Islamske države.

Roditelji taoca su također obznanili da je njihov sin slavio ramazan u srpnju i kolovozu 2013. prije otmice i pisao im o jakom djelovanju tog duhovnog iskustva na njega.

U pismu je dalje napisao: - U skladu s mojom vjerom, molim se svaki dan i nisam ljut zbog svoje situacije u tom smislu. Dogmatski sam u kompliciranoj situaciji, no živim u spokoju sa svojim uvjerenjima.

Kassig je osnovao humanitarnu organizaciju "Special Emergency Response and Assistance" (Sera) 2012. nakon izlaska iz vojske. Sera je na svojoj internetskoj stranici objavila da privremeno prekida aktivnosti iz sigurnosnih razloga.

Pomoću te organizacije Kassig je obučio 150 osoba za dostavu medicinske pomoći u Siriji. Njegova NGO je isporučivala hranu, opremu za kuhinje, odjeću i lijekove.

Sve taoce kojima je IS do sada prijetila na kraju video snimki, džihadisti su kasnije smaknuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:15