NAKON ČETIRI DANA

VIDEO: OLIMPIJSKA BAKLJA VRAĆENA IZ SVEMIRA Upalit će plamen na ZOI-ju u Sočiju

Ruska letjelica Sojuz TMA-09M vratila je Olimpijsku baklju na zemlju u ponedjeljak. Baklja Koja će upaliti plamen na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. s trojicom je astronauta odletjela u svemir.Vratili su je Rus Fjodor Jurčikin, Amerikanka Karen Nyberg i Talijan Luka Parmitano.

Sletjeli su u Kazhastansku stepu nakon 166 dana svoje smjene na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Sama baklja u svemiru je bila četiri dana, javio je voditelj NASA TV-a. Slijetanje je bilo besprijekorno, nebo vedro, sve izvedeno na vrijeme.

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uspjeh i dobar PR Olimpijskih igara u Sočiju je važan za njegov imidž, a pripreme za igre prati niz tehničkih problema, kao i svake. Veći problem jer loš imižd Putinova režima u svijetu, represija, diskriminacija homoseksualaca, napadi na useljenike.

Baklja je u svemiru bila ugašena “iz sigurnosnih razloga”, a već je jednom ugasila na Zemlji, usred ceremonije na kojoj ju je Putin u Kremlju poslao na put, najduži put jedne olimpijske baklje koji će pokazati ruski teritorij u cijeloj njegovoj impresivnoj veličini, bit će to jaka politička poruka.

Ali gašenje baklje na Kremlju, u međuvremenu, bila je, doduše prolazna, blamaža u izravnom TV prijenosu. Puno bolje je izgledalo kad su je kozmonauti Olek Kotov i Sergej Rjazanski odveli na svemirsku šetnju u subotu i pozirali s njom kao prvom olimpijskom bakljom u vakuumu svemira.

Kad su Jurčikin, Nyberg I Parmitano sletjeli s bakljom u Kazahstanu, njih su odveli na grijanje a baklju predali dužnosniku organizacijskog odbora Olimpijade koji ju je helikopterom odnio u grad Karagandu. tamo su kasnije došli i astronauti, primili tradicionalne kazahstanske nošnje i čokolade sa svojim slikama na kutijama.

Nyberg je pozlilo pa nije došla na tiskovnu konferenciju. “Svemir je ozbiljna stvar” rekao je Jurčikin “Djeluje različitno na različitie ljude i tijela.” Na Zemlju su s bakljom donijeli i komadić Parmitanovog astronautskog odijela, jer je ono puklo pa mu se kaciga napunila vodom pa je NASA morala naglo prekinuti njegovu svemirsku šetnju 16.lipnja i taj dio će morati na detaljno ispitivanje.

Troje astronauta imali su zadatak sklopiti antenu pomoću koje je proveden eksperiment predviđanja seizmičkih promjena, prvenstveno potresa. Trebali su i premjestiti platformu koja drži astronautima noge dok rade izvan stanice, ali nisu uspjeli nijedno od toga. Barem su vratili Putinovu baklju, živu i zdravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:09