ZEMLJA NE MIRUJE

VIDEO: Najsnažniji potres u sto godina pogodio Tajvan!

 AFP

ZAGREB - Snažan potres snage 6,4 stupnja po Richterovoj ljestvici pogodio je noćas Tajvan. Stanovništvo je preplašeno, u prekidu su komunikacije, glavni grad Taipei je ostao bez struje, a potres je uzrokovao i najmanje jedan veliki požar. Prema dosad dostupnim informacijama ozlijeđeno je 12 ljudi.

Epicentar potresa bio je u ruralnom dijelu otoka, oko grada Kaohsiunga, istom onom području koje je u kolovozu prošle godine pretrpjelo izravan udar uragana Marakot koji je odnio 700 ljudskih života.

null
Uznemirena Zemlja: Najsnažniji potresi u 2010.

- Ne mogu vam opisati tu paniku. Ja sam bio tako uplašen da nisam mogao govoriti - izjavio je tajvanski glumac Chu Chung-heng. On je bio u super brzom vlaku koji je zbog potresa iskočio iz tračnica.

Kaohsiung je smješten oko 400 kilometara južno od glavnog grada Taipeia i sa stanovništvom od 1,5 milijuna drugi je najveći tajvanski grad. Epicentar je bio oko 70 kilometara od tog grada. Najbliži epicentru bio je grad Jiashian kojeg je Marakot najjače razorio.

U obližnjem Tiananu je buknuo požar u tekstilnoj tvornici.

- Ovako snažan potres nije zabilježen više od sto godina. Snaga mu je neuobičajena za ovo područje, ali mislim da nije povezan s potresom u Čileu - izjavio je Kuo Kai-wen, direktor tajvanskog seizmološkog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 17:59