MARKETINŠKA IDEJA IZAZVALA ZGRAŽANJE U TEKSASU

VIDEO Kontroverzno rješenje: Beskućnici pretvoreni u mobilne hot-spotove za pristup internetu

Marketinška ideja u sklopu koje beskućnici postaju ljudske, hodajuće inačice takozvanih hotspotova - mjesta na kojem se može spojiti na internet preko bežične mreže - i u čijoj realizaciji nose majce s natpisom “Ja sam 4G hotspot”, izazvala je pravo zgražanje u Teksasu.

Ta ideja “beskućničkog hotspota” predstavljena je na SXSW konferenciji za glazbu i tehnologiju u Austinu u Teksasu, s predviđenom cijenom za tu uslugu od dva dolara za 15 minuta. Njezin je tvorac agencija BBH.

Odmah nakon što se za nju doznalo, na sebe je navukla niz kritika, među ostalim da je “sramotna, dehumanizirajuća, patronizirajuća i odvratna”.

- Beskućnički hotspot je dobrotvorna inovativna inicijativa kojom se pokušava modernizirati model prodaje tzv. uličnih novina (publikcije prodaju beskućnici ili siromašni, a prihod ide njima) kako bi se dala podrška populaciji beskućnika - tvrde u BBH-u. Mnogi to nisu tako shvatili.

Naime, tijekom konferencije beskućnici su, noseći opisane majice, stajali pokraj posjetitelja i omogućavali im da odu na internet zahvaljujući MiFi uređajima, koji se spajaju na internet preko 4G telefonske mreže i nude bežični pristup internetu. Ideju je primijetio reporter New York Timesa, i ona je odmah naišla na osudu iako je njezin profit išao u dobrotvorne svrhe. Mnogi su je ocijenili naprosto vulgarnom.

Promotivni video BBH-a tako prikazuje jednog od prodavatelja te usluge Clarencea - beskućnika iz New Orleansa koji je izgubio dom tijekom uragana Katrina i otada je u financijskim problemima.

- Kako se digitalni mediji šire, tako se novine suočavaju s povećanim pritiskom. Naša je nada stvoriti modernu verziju tog uspješnog modela, nudeći beskućnicima mogućnost da prodaju tu digitalnu uslugu umjesto materijalnih dobara - tvrde u tvrtki.

Tijekom konferencije sudionici su beskućnicima mogli platiti za pristup internetu koliko su željeli, a sav je prihod išao u ruke upravo “hotspotovima”, dakle beskućnicima. Za sada još nije poznato, pogotovo s obzirom na reakcije, hoće li taj model uspjeti zaživjeti i u stvarnosti, nakon konferencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 06:58