RASCJEPKATI IS

VIDEO: KLJUČNA BITKA Kurdi i SAD u zoru pokrenuli ofenzivu na Sinjar: 'Prekinuli bi veze između dva najveća grada IS-a'

Fighters from the Syrian Democratic Forces (SDF), which includes Kurds, Arabs and Syriac Christians, monitor the countryside of the northeastern town of Al-Hol, in the Syrian Hasakeh province, on November 5, 2015. The SDF said it had launched its first operation against territory controlled by the Islamic State (IS) group in the northeast. AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN
 DELIL SOULEIMAN

Kurdske snage na sjeveru Iraka pokrenule su ofenzivu kako bi preuzeli Sinjar, grad u blizini Sirijske granice koji je u rukama Islamske države. Njihove napade podržala je i koalicija predvođena SAD-om.

Naime, ponovno osvjajanje Sinjara prerezalo bi put opskrbe između ISIS-ovih utočišta, sirijske Raqqae i iračkog Mosula.

Kada je prošle godine grad dospio u ruke Islamske države, deseci tisuća Jezida, pripadnika vjerske manjine, odnosno sljedbe, zatočeno je kada su pobjegli na planinu Sinjar.

Stotine muškaraca je ubijeno, a žene su zarobljene nakon čega su im služile kao seksualne robinje.

Napad na Sinjar bio je jedan od razloga zašto je Amerika počela sa zračnim udarima na pozicije Islamske države u Iraku u kolovozu 2014. Idući mjesec napade su proširili i na Siriju.

Jezide, čija vjera uključuje elemente nekoliko ostalih religija, radikalni islamisti smatraju nevjernicima.

Kurdska ofenziva počela je u zoru, a koalicijske snage istovremeno su počele sa zračnim napadom na grad Sinjar koji leži pod istoimenom planinom.

Kurdi već imaju kontrolu nad jednim dijelom grada nakon što su već prije mjesec dana izvršili napad. No Islamska država pružila je jak otpor, što je dovelo do privremenog prekida kurdskih napada.

Ipak, Kurdi su odlučni u pridobivanju Sinjara. Operaciju su nazvali 'Slobodan Sinjar', a u borbi sudjeluje oko 7500 ljudi.

Sinjar je jedan od najvećih gradova kojeg su prošle godine izgubili, iako su najviše stradali Jezidi.

Kurdi se nadaju pobjedi. No borba protiv ISIS-a na 'njihovom terenu' u prošlosti se pokazala sporom i opasnom.

Militanti postavljaju zamke, mine i bombe, što prouzrokuje često teške ozljede među suparnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:32