DESETLJEĆE ZATOČENIŠTVA

VIDEO: JEZIVA ISPOVIJEST ŽRTVE ARIELA CASTRA 'Nije me samo silovao, ubio mi je srce!'

Žrtva Ariela Castra, Michelle Knight, prije dva dana je objavila knjigu memoara "Finding Me" u kojoj 33-godišnjakinja razotkriva sve mučne detalje zatočeništva kao i brutalnu torturu koju je trpila čitavo desetljeće.

Podsjetimo, pedesetogodišnji otmičar Ariel Castro deset je godina držao tri djevojke zatočene u podrumu svoje kuće u Clevelandu. Bivši vozač školskog autobusa oteo je Michelle Knight (33), Amandu Berry (28) i Ginu DeJesus, (24) dok su bile tinejdžerice, u razdoblju između 2002. i 2004. Držao ih je zatočenima, silovao i zlostavljao sve do svibnja prošle godine kad je otkriven. U kolovozu iste godine je osuđen na doživotni zatvor, a njegova kuća u Ohiju je srušena. Pronađen je mrtav u svojoj ćeliji.

Michelle Knight je u knjizi otkrila da joj je Castro slomio čeljust utegom, brutalno je silovao dok je bila vezana metalnom žicom i slomio vrat malenom štenetu kojeg joj je poklonio.

Uz psihičku i fizičku torturu, Knight ističe i svakodnevno emocionalno ponižavanje.

- Ti si osoba bez ikakvog značenja - govorio mi je.

U trenutku otmice, Knight je krenula na sastanak kod socijalnih službi jer je htjela vratiti svojeg dvogodišnjeg sinčića Joeya od posvojitelja. Stala je i upitala za upute u lokalnoj trgovini 22. kolovoza 2002. godine, gdje je naletjela na prijateljevog oca - Ariela Castra.

Castro je Michelle ponudio prijevoz, ali je kazao da moraju nakratko stati kod njegove kuće. Pitao je Michelle želi li ući unutra, samo na trenutak, kako bi uzela jednog psića za svog sina.

- Ušli smo u spavaću sobu. Prstom je pokazao ispod komode i kazao da su štenci ispod. Kad sam se sagnula vrata su se zalupila. Čovjek koji se do tada činio nježnim i uljudnim postao je totalni luđak. Gurnuo me na tlo. Zatvorila sam oči i pokušala se pripremiti za ono što bi se moglo dogoditi. Ali, sve do danas još uvijek ne mogu vjerovati što mi se dogodilo - kazala je Michelle za People.

Vezao ju je žicom u spavaćoj sobi i dva dana silovao. Zatim ju je odvukao u podrum.

- Još uvijek mi je teško razmišljati o tome. Nije me samo silovao kao gore u spavaćoj sobi. Ubio mi je srce - kazala je Michelle.

Hranio ju je pokvarenom pizzom i neprestano se vraćao u podrum kako bi je silovao. Kad bi preglasno vrištala na glavu bi joj stavio motociklističku kacigu.

- Kad su tjedni postali mjeseci pomislila sam je li me Bog zaboravio - prisjeća se Michelle.

Kad je nije fizički ozlijeđivao, Michelle je morala slušati Castrove monologe o tome kako je bio maltretiran kao dječak i kako mrzi crnce.

- Ako bi me uhvatio kako gledam "Princea s Bel Airea" izmlatio bi me - kaže Michelle.

Nakon nekoliko mjeseci Castro je Michelle poklonio psića. Nazvala ga je Lobo i malenog je psića obasipala ljubavlju.

Castro je zatim slomio malenom psiću vrat jer je neprekidno lajao dok je monstrum silovao Michelle.

U travnju 2003. godine Castro je oteo 16-godišnju Amandu Berry i zatočio je u kući strave.

- Jednu večer na televiziji je bila Amandina majka. U očaju je vikala i molila ljude da spase njezinu kćer. Castro se smijao i kazao mi: Vidiš, nju netko barem traži. A tko tebe traži? Nitko, nitko živ! Zato što nikome ništa ne značiš - kazao mi je u tom trenutku Castro, prisjetila se Michelle u suzama.

Michelle Knight je u zatočeništvu pet puta zatrudnjela, ali ju je Castro izgladnjivao i mlatio sve dok ne bi pobacila.

U travnju 2004. Castro je oteo i Ginu DeJesus. Držao ju je u istoj sobi gdje i Michelle, pa su dvije zatočenice među sobom razvile poseban odnos.

2006. godine Amande je zatrudnjela, ali za razliku od Michelle, Castro je nije natjerao na pobačaj jer je u njoj vidio svoju suprugu.

Michelle u knjizi opisuje kako je na Božić 2006. porodila Amandinu bebu, kćer Jocelyn.

Kako je djevojčica odrastala, Castro je njegovoj majci i Michelle olabavio lance jer nije htio da ih malena djevojčica vidi okovane. Vikendima im je dopustio da nekoliko sati provedu u kuhinji i dnevnoj sobi u prizemlju.

- Nakon svih tih godina okovi se presele sa zapešća i gležnjeva na mozak. U tom trenutku imate osjećaj da vaš otmičar vidi sve - povjerila se Michelle.

Otkrila je kako ih je Castro mučki mamio otvorenim vratima kuće. Jednom je pokušala pobjeći, ali bezuspješno.

Konačno, u 6. svibnja 2013. nemoguće se dogodilo. Bila je slobodna.

Amanda Berry je iskoristila što je Castro ostavio unutarnja ulazna vrata otvorenima i iz petnih žila počela je vikati u pomoć. Susjed je čuo zapomaganje i nazvao 911.

Michelle je prebačena u bolnicu. Imala je svega 38 kilograma i bakterijsku infekciju koja joj je proždirala želudac.

Po oslobođenju Michelle je promijenila ime. Sad se zove Lily Rose Lee po njezinom omiljenom cvijetu.

U svojoj novoj knjizi svijetu je poručila: - Ne možete slomiti nekoga tko je već slomljen. Samo ih možete učiniti još snažnijima.

Za vrijeme majčinog 11-godišnjeg zatočeništva Michellin sin Joey je posvojen.

Začudo, Michelle Knight je sve oprostila Arielu Castru. Na vijest o njegovu samoubojstvu u zatvorskoj ćeliji Michelle se rastužila.

- On je bio ljudsko biće. Svi trebaju biti voljeni - kazala je Michelle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 22:52