TOTALNI RAT U IRAKU

VIDEO: ISLAMISTI SE PROBILI NADOHVAT BAGDADA Iračka vojska žestoko brani posljednju crtu obrane

Premijer Kurdistana smatra da nakon pada Mosula Irak više nikad neće biti isti
 AFP

BAGDAD - Iračke snage sigurnosti otjerale su u utorak islamističke pobunjenike iz Bakube čijih je nekoliko četvrti palo u njihove ruke, objavila je iračka vojska, dok su istodobno pobunjenici osvojili šijitski grad Tar Afar, na sjeveru Iraka.

Suniiski pobunjenici ISIL-a napali su Bakubu tijekom noći i osvojili nekoliko gradskih četvrti, no iračke snage sigurnosti su ih otjerale.

Bakuba se nalazi 60 kilometara od sjeveroistočno od Bagdada.

Militanti ISIL-a osvojili su u međuvremenu gotovo cijeli Tal Afar, strateški šijitski grad na sjeveru Iraka, rekao je u utorak jedan dužnosnik iračke vlade, dodajući da je u sukobima poginulo nekoliko desetaka ljudi.

FOTO, VIDEO: IRAK NA RUBU TOTALNOG RATA Očajna vlada naoružava civile i djecu i šalje ih u borbu

Provladine snage drže još neke sektore te šijitske enklave u većinski sunitskoj pokrajini Ninivi, rekao je Nuredin Kabalan, drugi čovjek provincijskih vlasti.

Tal Afar nalazi se 380 kilometara sjeverozapadno od Bagdada na cesti prema sirijskoj granici.

Džihadisti ISIL-a žele osnovati islamsku državu u tom pograničnom području.

Premijer iračkog Kurdistana Neširvan Barzani rekao je u utorak za BBC da je "gotovo nemoguće" da Irak ponovno bude država kakva je bio "prije Mosula", drugog najvećeg grada u zemlji, koji su prošli tjedan osvojili sunitski džihadisti.

"Ako mislite da Irak može ponovno biti onakav kakav je bio prije Mosula, ja u to ne vjerujem. To je gotovo nemoguće", rekao je.

Militanti ISIL-a osvojili su prošli tjedan Mosul, velik dio sjeverne pokrajine Ninive, Tikrit i druge sektore pokrajina Salahedin, Dijala i Kirkuk.

"Svi zajedno moramo sjesti i pronaći rješenje, dogovoriti se kako živjeti zajedno", kazao je Barzani ističući da će to biti teško s aktualnim iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem.

"Rješenje nije vojno. Potreban je politički proces. Sunitska zajednica osjeća se napuštenom. Potrebno je da različita plemena i zajednice budu integrirani u proces", smatra premijer iračkog Kurdistana.

"Moramo dopustiti sunitskim područjima da odluče, ali mislim da je najbolji model za njih da imaju sunitsku regiju kao što mi imamo Kurdistan", rekao je Barzani.

Bagdadi na čelu pokreta koji se bori za islamski kalifat

Iračke snage sigurnosti u utorak su vodile žestoke okršaje s islamističkim pobunjenicima koji su u velikom zamahu i napreduju prema Bagdadu.

Sunitski pobunjenici okupljeni u pokretu koji se naziva Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) napali su Bakubu tijekom noći i osvojili nekoliko gradskih četvrti, no iračke snage sigurnosti su ih otjerale. Bakuba se nalazi 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada.

ISIL je džihadistička skupina aktivna u Iraku i Siriji, osnovana u travnju 2013., koja je nastala iz al-Kaide u Iraku (AQI), .

Vodstvo al-Kaide ogradilo se od te skupine, koja se bori protiv režima Bašara Al-Asada u Siriji i osvaja irački teritorij.

Broj pripadnika ISIL-a nije poznat, ali se procjenjuje da ih ima nekoliko tisuća, među kojima je mnogo boraca koji nisu iz Sirije ili Iraka. Oni koji su na terenu svjedočili njihovim postupcima kažu da su opasniji i od al-Kaide.

Na snimkama nedavno postavljenim na internetu, borci ISIL-a pucaju na zarobljene pripadnike iračkih snaga sigurnosti, a u popratnom tekstu tvrde da su smaknuli oko 1500 vojnika i policajaca te da ista sudbina čeka sve koji im se pokušaju suprotstaviti.

Vođa skupine je Abu Bakr al-Bagdadi, kojega opisuju "pravim nasljednikom Bin Ladena". Zovu ga i "nevidljivim šeikom" zbog sposobnosti maskiranja i zametanja tragova. Vjeruje se da je rođen 1971. u Samari, sjeverno od Bagdada, a da se pobuni u Iraku pridružio nedugo nakon invazije SAD i saveznika na tu zemlju 2003. Na čelo AQI-ja došao je 2010., a u borbama sudjeluje i kao zapovjednik i kao taktičar.

Analitičari kažu da je ISIL mladim džihadistima privlačniji od al-Kaide jer je kod ISIL-a jasno vidljivo tko vodi pokret, dok je kod al-Kaide Ajman al Zavahiri vođa koji se nalazi daleko od izravne akcije.

Profesor Peter Neumann s Kraljevskog koledža u Londonu procjenjuje da se ISIL-u pridružilo oko 80 posto islamističkih boraca koji su došli u Siriju iz zapadnih zemalja. ISIL tvrdi da se u njegovim redovima bore državljani Velike Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih zemalja te iz Sjedinjenih Američkih Država, arapskog svijeta i sa šireg područja Kavkaza.

Za razliku od ostalih pobunjeničkih skupina u Siriji koje žele promjenu režima u Damasku, ISIL želi zavladati dijelom Sirije i Iraka i na tom području stvoriti sunitski kalifat. Skupina je u početku surađivala s ostalim ustanicima u Siriji. Bagdadi je htio surađivati s Frontom Nusra, službenim ogrankom al-Kaide, no oni su odbacili mogućnost zajedničkog djelovanja.

Zavahiri je pozvao ISIL da se ide boriti u Irak i prepusti Siriju Nusri, ali Bagdadi i njegovi borci otvoreno su se usprotivili čelnom čovjeku al-Kaide. Sukobi među pobunjenicima su se pojačali nakon što su borci ISIL-a redovno počeli napadati pripadnike drugih pobunjeničkih skupina i zlostavljati civile koji su podržavali sirijsku oporbu. U siječnju 2014. tisuće su ljudi poginule u Siriji kad su ustanici napali ISIL, pokušavajući ga protjerati iz Sirije.

U početku se skupina uglavnom oslanjala na donacije bogatih pojedinaca iz zemalja Perzijskog zaljeva, posebno iz Kuvajta i Saudijske Arabije, koji su podržavali borbu protiv Bašara al-Asada. Danas se navodno ISIL financira prihodima s naftnih polja koja kontrolira na istoku Sirije, odakle se prema nekim izvorima jedan dio nafte ček prodaje vladi u Damasku. Neprovjereni izvori kažu da se novac zarađuje i prodajom predmeta s arheoloških nalazišta.

Profesor Neumann procjenjuje da je prije lipanjskog zauzimanja Mosula ISIL raspolagao novcem i robom u vrijednosti od oko 900 milijuna dolara, no da je svota poslije narasla na dvije milijarde dolara. Dobar dio tog novca je ukraden iz poslovnice Iračke narodne banke u Mosulu, a idući cilj bi mogla biti naftna polja na sjeveru Iraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:48