UŽIVA U NOVOM ŽIVOTU

VIDEO Hrabra djevojka s naslovnice magazina Time kojoj je suprug odsjekao nos i uši se oporavlja: 'Više me nije strah pogledati se u ogledalo'

 YouTube

Hrabra djevojka s naslovnice Time magazina kojoj je suprug odsjekao nos i uši uživa u novom životu u Americi gdje zadnjih šest mjeseci odlazi na operacije rekonstrukcije lica.

- Napokon me više nije strah pogledati se u ogledalo - kazala je Aesha Mohammadzai, mlada Afganistanka koja je jezivu torturu prošla nakon što je htjela pobjeći iz lošeg braka punog nasilja.

- Nije me briga. Svatko ima neki problem. Na početku me bilo jako strah. Bilo me strah pomisliti što mi donosi budućnost. No sada me više nije strah. Sada znam koja je poanta života, i kako živjeti. Tamo nisam ni shvaćala što je život.

Liječnici su joj ugradili silikonski jastučić u čelo kako bi joj proširili kožu od koje će joj napraviti novi nos. Već su uzeli tkivo iz njezine podlaktice i presadili joj ga u lice kako bi djelomično formirali oblik nosa. Sada planiraju uzeti dio njenog rebra, kojeg će joj ugraditi umjesto nosa, a onda će kost prekriti kožom sa čela.

Aesha je svoju priču prvi put ispričala u kolovozu 2010. godine za časopis Time. Objavili su njenu fotografiju na kojoj je bez nosa i šokirali javnost.

Kada je imala 12 godina Aeshu je otac obećao talibanskom borcu kako bi otplatio dug. Njegova ju je obitelj maltretirala i prisiljavala da spava u staji sa životinjama. Nakon što je odlučila pobjeći, ulovili su je, a njezin joj je suprug za kaznu otkinuo nos i uši i ostavio je da umre u planinama.

Otpuzala je do kuće svog djeda, a kasnije je uspjela doći do američke baze u Afganistanu gdje su se za nju brinuli 10 mjeseci, prije nego su ju odveli u SAD gdje se i trenutno liječi.

- Ono što se dogodilo je dio mene, dio mog života i cijelo je vrijeme dio mojih misli. No moram nastaviti živjeti, i moram voljeti - kazala je mlada Afganistanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:21