PUŠTEN NAKON 5 GODINA

VIDEO, FOTO Pogledajte kako je dočekan izraelski nacionalni simbol. Za ovog vojnika su dali 1000 zarobljenika

Gilad Shalit najprije je izručen Egiptu, a potom se vratio u Izrael
 AP

Hamas je oslobodio izraelskog vojnika Gilada Shalita nakon pet godina provedenih u zatočeništvu. Vratio se u Izrael preko graničnog prijelaza Kerem Shalom, a njegov povratak uživo su prenosili izraelski mediji.

Oslobođeni Shalit danas je prvi put obratio javnosti nakon dugog petogodišnjeg zarobljeništva. Unatoč oslabljenom izgledu, 25-godišnjak rekao je kako se osjeća dobro, a za egipatsku je televiziju izjavio kako je za svoje puštanje saznao prije tjedan dana.

- Oduvijek sam znao da ću otići doma - rekao je Shalit.

Dodao je i kako bi bio vrlo sretan kada bi i preostali palestinski zarobljenici iz izraelskih zatvora bili pušteni da se vrate svojim obiteljima.

- Naravno da mi obitelj jako nedostaje. Jedva čekam da vidim i prijatelje. Nadam se da će ovo dovesti do mira između Palestinaca i Izraelaca te da će ovo (razmjena zarobljenika) biti podrška za bolju suradnju obje strane.

Shalit se tijekom intervjua činio umornim i omamljenim te je na neka pitanje oklijevao odgovoriti. Istaknuo je kako se bojao da će 'stvari krenuti krivim putem' te da će ostati u zarobljeništvu još mnogo godina.

Izraelski vojni izvori su potvrdili kako je Shalit najprije prebačen u Egipat, gdje je podvrgnut liječničkom pregledu, a zatim je prebačen u Izrael. Njegova posljednja snimka datira iz 2009., kada je na Hamasovoj snimci izgledao blijed, mršav i iscrpljen. Shalita su u vojnoj bazi u središtu Izraela dočekali obitelj te premijer Benjamin Netanyahu.

- Gilad Shalit predan je egipatskoj strani, ali će Izraelcima biti predan tek kada stignu svi oslobođeni palestinski zatvorenici,njih 477, izjavio je bio Hamasov predstavnik u Gazi. Još 550 vojnika bit će ih razmijenjeno za Shalita.

Otet je u lipnju 2006. godine kao 19-godišnjak. Oteli su ga militanti koji su prokopali tunel u Izrael iz Pojasa Gaze i iznenadili njegovu tenkovsku posadu. U Izraelu Shalita doživljavaju kao 'svačijeg sina', a provedene ankete pokazale su kako javnost podržava dogovor 'tisuću-za-jedan'. Izraelski je Vrhovni sud kasno u ponedjeljak odbio sve peticije koje su pokušale zaustavi razmjenu zarobljenika, među kojima se nalaze i oni osuđeni na doživotni zatvor zbog smrtonosnih napada na Izraelce.

AFP

U međuvremenu, Plestinci su u Gazi pripremili velik skup za doček svojih oslobođenih sunarodnjaka. Na velikom su polju postavljene tisuće plastičnih stolaca te je postavljena pozornica s ogromnim muralom koji opisuje zarobljavanje Shalita. Okupljenim je ljudima Hamas podijelio sendviče i sokove.

Na Zapadnoj Obali oko 200-tinjak članova obitelji zarobljenih Palestinaca čekalo je obavljanje razmjene. Neki su nosili palestinske zastave, a neki transparente sa znakom Hamasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 07:54