NEOBIČNA KOMPANIJA

VIDEO, FOTO: IZA KULISA KOMUNISTIČKE DRŽAVE Jedinstvena prilika da zavirite u avione Sjeverne Koreje

 Screenshot

Napušteni aerodrom, prtljaga koja se važe na prastaroj vagi i kokpit bez digitalne potpore samo su neki detalji koje je fotograf iz Singapura uhvatio na svojim objektivom tijekom leta s jedinom aviokompanijom na svijetu koja ima samo jednu zvjezdicu.

Aram Pan dobio je jedinstvenu priliku da uđe u avione iz doba SSSR-a koje državna aviokompanija Air Koryo još uvijek koristi, kao i transportne avione i helikoptere.

Na fotografijama izgleda kao da je aviokompanija, osnovana 1950. u sjevernokorejsko-ruskom partnerstvu kako bi povezala Pyongyang s Moskvom, zapela u vremenu.

U ožujku 2006. godine zbog sigurnosti putnika Air Koryo je dobio zabranu letenja u Europsku uniju. Četiri godine nakon, zabrana je povučena ali samo za tip zrakoplova TU-204s.

- Bio sam pomalo nervozan zbog leta, no uopće nije ispalo tako strašno - kazao je panoramski fotograf kojemu je ovo bio treći posjet toj komunističkoj zemlji.

- Osim mene bilo je tu još 48 turista i svi su se ponašali kao djeca u dućanu sa slatkišima. Nisam ni mogao biti nervozan kad su svi oko mene bili toliko uzbuđeni oko svake vožnje - dodao je.

Pan je doletio u Sjevernu Koreju s britanskom kompanijom Juche Travel, koja organizira sjevernokorejske zrakoplovne ture posljednje tri godine.

Od 11. do 20. rujna turisti su isprobali let sa osam različitih zrakoplova koji lete međunarodne i nacionalne charter letove.

Sjeverna Koreja planira 2015. otvoriti novi međunarodni aerodrom no samo za Air Koryo.

- Stjuardese su jako ljubazne. Koliko sam ih razumio, nikad ne napuštaju avion kad se mijenjaju za smjene u Kuala Lumpuru - rekao je Pan i dodao kako za razliku od prethodnih posjeta, ovoga puta nije bio sam u pratnji stražara koji su mu pravili društvo.

- Turistička grupa raspršila se po cijeloj pisti radosno okidajući fotografije aviona, a sjevernokorejski dužnosnici nisu imali ništa protiv - kazao je Pan koji vjeruje da Sjeverna Koreja postaje otvorenija zemlja.

Na jednoj snimci vidi se grupa entuzijasta kako trči preko piste u nadi da će zauzeti što bolja mjesta u avionu.

- Čak su nam dopustili ući u kokpit da fotografiramo - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 18:56