PREKOMJERNA SILA

VIDEO brutalnog nasilja nad studentima: Američka policija pendrecima tuče prosvjednike!

Incident se dogodio u srijedu na kalifornijskom sveučilištu Berkeley. Uhićeno je 40 studenata, a više desetaka je ozlijeđeno

BERKELEY - Snimka nerazumljive brutalnost američke policije prema studentima koji su prosvjedovali u sklopu pokreta Occupy Wall Street , odnosno lokalne varijante Occupy California, protiv sv većih troškova obrazovanja obišla je cijeli svijet.

Incident se dogodio u srijedu na kalifornijskom sveučilištu Berkeley. Nakon fizičkog nasrtaja policije uhićeno je 40 studenata, a više desetaka potražilo je liječničku pomoć zbog lakših tjelesnih ozljeda.

Na snimci se vidi kako studenti mirno provjeduju te svoje nezadovoljstvo iskazuju isključivo riječima. No u jednom trenutku policajaci počinju studente udarati pendrecima u trbuh. Najbrutalniji je jedan policajac koji prvi počeo s 'mjerama fizičke prisile', bez najave udario je djevojku.

Međutim, ono što je najviše šokiralo američku, ali i svjetsku javnost jest stav sveučilišta prema ponašanju vlastite sveučilišne policije i policije okruga Alameda.

- Policija uvijek procjenjuje situaciju i radi ono što misli da je prikladno i sigurno. Očigledno je da smo željeli da ovo završi što je mirnije moguće, s minimalnim brojem uhićenja. No, mora se reagirati na situaciju koja se nađe pred vama - izjavila je Janet Gilmore, glasnogovornica UC Berkeleyja.

Dodala je i kako 'svatko ima pravo na slobodu govora, no ne i kršiti zakon i tuđe pravo da se na nastavu ili da predaje, to jest pravo na rad'.

- To nije bilo potrebno jer nismo ništa napravili. Samo smo stajali tamo s hrpom šatora. A njihova prva reakcija je bila da krenu na nas i počnu tući ljude. To je jednostavno pretjerano - rekao je 25-godišnji student Shadrick Small.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:38