UMJETNOST BEZ MEDIJA

VIDEO: BANKSY U NEW YORKU Radove vrijedne stotine tisuća dolara ponudio na štandu za 300 kuna, nitko nije kupovao

Slavni Banksy prodavao svoje radove u centru New Yorka za bagatelu, ali ih je u skoro sedam sati htjelo kupiti samo troje ljudi
 YouTube

Svjetski slavni umjetnik grafita Banksy u sedam sati u centru milijunskog New Yorka uspio je prodati samo osam svojih radova trojici kupaca za bijednih 420 dolara, iako se i najmanja njegova djela procjenjuju na iznose od 30.000 dolara na više. Stvar je u tome da je Banksy bez ikakve medijske najave postavio štand u subotu blizu Central parka i postavio nepoznatog starijeg čovjeka da prodaje radove s njegovim potpisom.

Bez medija i najslavniji umjetnik je skoro pa ništa, dokazao je ovom akcijom. Oni koji su i prepoznali radove slavnog Banksyja koje su mogli dobiti i za 60 dolara (oko 330 kuna), nisu mogli znati da su oni autentični.

Britanski umjetnik do kraja listopada boravi u New Yorku, gdje stvara po jednu od svojih uličnih slika dnevno. Štand sa Bansyjevim radovima postavljen je oko podneva, a prvi kupac je bila žena koja je oko 15:30 kupila dva ulja za svoju djecu, i za to isposlovala 50-postotni popust, prenosi britanski Daily Mail.

Čitava akcija je snimana: drugi kupac je bila žena s Novog Zelanda, koju je prodavač na kraju sav sretan izljubio. Oko 17:30 pojavio se tip iz Chicaga koji je kupio novu kuću i objasnio da mu treba nešto za zidove. On je kupio četiri rada, ni ne znajući da je otišao kući sa stotinama tisuća dolara vrijednim umjetninama. Sat vremena kasnije trgovac je zatvoro radnju. Jasno, nakon što je Banksy obznanio što je napravio i kad su snimke postavljene na Youtube, sad bi tisuće njegovih obožavatelja i kolekcionara htjelo kupiti nešto njegovo za sitne pare. Ali to je bilo to, Banksy je objavio da ne planira nešto slično ponavljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 22:34