STAV STRUČNOG TIJELA

Venecijansko povjerenstvo: Ustavni sud BiH treba stručnjake bez obzira na naciju

Prema daytonskom ustavu Ustavni sud BiH čini devet sudaca od kojih su troje stranci i imenuje ih predsjednik Europskog suda

Zgrada u kojoj je Ustavni sud BiH

 Antonio Balić/Cropix

Venecijansko povjerenstvo, stručno tijelo Vijeća Europe za ustavna i pravna pitanja, zaključilo je kako bi izbor sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ubuduće trebao biti proveden na ozbiljnije postavljenim profesionalnim kriterijima, kao i da se on ne bi smio temeljiti na etničkoj pripadnosti.

Venecijansko povjerenstvo, čija se mišljenja uzimaju kao standard kojega bi se trebalo pridržavati u primjeni europske pravne prakse u državama koje su članice Vijeća Europe, takvu je preporuku donijelo razmatrajući zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se to tijelo očituje o postojećim pravilima za izbor sudaca Ustavnog suda BiH.

Komšić je taj zahtjev uputio kada su trajali prijepori o tome treba li Marin Vukoja, kojega je za suca Ustavnog suda predložio HDZ BiH, biti izabran na tu dužnost.

Protivnici njegova imenovanja, među kojima je bila i Komšićeva stranka Demokratska fronta (DF), dvije su godine blokirali i osporavali Vukojinu kandidaturu uz tvrdnju kako on nema potrebno profesionalno iskustvo te da je blizak političkoj stranci koja ga je predložila.

Ta je blokada uslijedila unatoč činjenici da je Ustavni sud funkcionirao na rubu kvoruma jer su iz Republike Srpske odbili popuniti dvije sudačke pozicije namijenjene sucima iz tog entiteta.

Vukoja je u međuvremenu ipak izabran za ustavnog suca odlukom Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH, a Venecijansko je povjerenstvo nakon toga zaključilo kako bi pravila za izbor sudaca Ustavnog suda BiH, koja su sada vrlo široko postavljena, trebalo postrožiti.

U mišljenju dostupnom od utorka na mrežnoj stranici Venecijanskog povjerenstva stoji kako bi suci prije imenovanja morali imati određeno profesionalno iskustvo kao profesori ustavnog prava odnosno u pravosuđu ili pak kao odvjetnici, što sada nije slučaj. Preporuka je kako bi to značilo između 10 i 15 godina potrebne prakse.

Prema daytonskom ustavu Ustavni sud BiH čini devet sudaca od kojih su troje stranci i imenuje ih predsjednik Europskog suda za ljudska prava dok su šest sudaca državljani BiH. Dva suca bira parlament Republike Srpske a četiri parlament Federacije BiH i to su uvijek do sada bila po dva suca iz reda svakog konstitutivnog naroda.

No Venecijansko povjerenstvo je zaključilo kako je to diskriminatorna praksa jer etnička odrednice ne smije biti pretpostavlja izbora sudaca Ustavnog suda.

"Učiniti da članstvo (u Ustavom sudu) posebice ovisi o pripadnosti etničkoj zajednici osobe bi zapravo dovelo do davanja posebnih prava za konstitutivne narode, isključujući ostale građane, kao i one koji pripadaju manjinama u Bosni i Hercegovini", stoji u mišljenju u kojemu se dodaje kako suci Ustavnog suda ne bi smjeli biti niti predstavnici neke od izbornih jedinica u državi jer bi to ugrozilo nepristranost Ustavnog suda i vladavinu prava.

Venecijansko je povjerenstvo konstatiralo kako "striktni etnički zahtjevi ili kvote nisu u skladu s posebnom ulogom i odgovornošću Ustavnog suda kao federalne institucije koja odražava i služi vladavini prava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 18:07