BITKA ZA KONGRES

Veliki vjetar u leđa za Republikance - na putu su da zadrže većinu u Senatu!

Dio republikanaca strahovao je da će ih birači kazniti zbog Trumpovog odnosa prema pandemiji koronavirusa
Kongres Sjedinjenih Američkih Država
 Samuel Corum/Getty Images/AFP

U Sjedinjenim Američkim Državama ne vodi se žustra bitka samo za funkciju predsjednika. Na kocki je i i to tko će imati kontrolu nad američkim Kongresom.

U Senatu, koji broji ukupno 100 senatora, na ovim se izborima odlučuje o 35 mjesta. Za kontrolu nad tim domom Kongresa stranka mora imati najmanje 51 senatora.

Dok demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, u Senatu ona pripada republikancima. Naime, u Senatu trenutno sjede 53 republikanska senatora. Demokrati su u manjini, ima ih 47. To znači da bi im, da preuzmu kontrolu, trebala četiri senatora.

Od ukupno 35 senatorska mjesta o kojima se trenutno odlučuje na izborima, njih 23 drže republikanci, a 12 demokrati. Među kandidatima su primjerice pastor, bivši nogometni trener i bivši astronaut.

Kontrola Senata veliki je vjetar u leđa predsjedniku. Primjerice, većinski demokratski Zastupnički dom i Senat mogli bi uvelike poremetiti planove Donalda Trumpa, u slučaju da on trijumfira, ili pak jako olakšati posao Joeu Bidenu ako se on pokaže pobjednikom izbora.

Od onog što se dosad zna, demokrat John Hickenlooper "preoteo" je u Coloradu senatorsku stolicu koju je dosad držao Cory Gardner, dok je u Alabami republikanac, bivši nogometni trener, Tommy Tuberville uzeo mjesto dosadašnjem demokratskom senatoru Dougu Jonesu. Poziciju je zadržao i republikanac Joni Ernst, senator iz Iowe, kao i vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell (Kentucky) te Trumpov saveznik Lindsey Graham (Južna Karolina), koji su reizabrani.

U svakom slučaju, republikanci su uvjereni da će uspjeti zadržati kontrolu nas Senatom (a tako trenutno i izgleda) iako su neki od njih strahovali da bi mogli biti kažnjeni zbog predsjednikova odnosa prema pandemiji koronavirusa, što je bila karta na koju su demokrati igrali u ovoj preizbornoj kampanji.

S druge strane, čini se da će demokrati isto tako zadržati kontrolu u Zastupničkom domu. Doduše, sve ukazuje da neće ojačati svoj utjecaj kao što su se nadali i najavljivali zato što su pretrpjeli nekoliko poraza.

Zastupnički dom inače ima 435 mjesta. Demokrati su dosad držali njih 232, a republikanci 197.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 00:09