UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Veliki prodor Ukrajinaca na dvije fronte, ruski blogeri: ‘Povlačimo se...‘

Događaje i izvanredne situacije na bojišnicama diljem Ukrajine te u Rusiji i Bjelorusiji pratimo iz minute u minutu

KLJUČNI DOGAĐAJI DANA:

- Zelenski: "Korupcija i izdaja se neće tolerirati"

- Saveznici će Ukrajini poslati 244 milijuna dolara za deminiranje

- Ruski mediji: Rusija napala skladište goriva i centar za obuku u Donjeckoj oblasti

- Putina je Prigožinova pobuna "paralizirala"

- Dvije osobe poginule u raketiranju Hersonske oblasti

- Šojgu stigao u Sjevernu Koreju

- Ukrajinci napreduju, a Rusi se povlače iz naselja Staromajorske

18:58

NATO pojačava nadzor Crnog mora

NATO je u srijedu priopćio da pojačava nadzor crnomorske regije nakon što je osudio izlazak Rusije iz sporazuma koji jamči siguran prolaz brodovima koji prevoze ukrajinsko žito, javlja Reuters.

Odluka je donesena nakon sastanka Vijeća NATO-Ukrajina, novog tijela koji je zadužen za koordinaciju suradnje između zapadnog vojnog saveza i Kijeva.

- Saveznici i Ukrajina oštro su osudili odluku Rusije da se povuče iz sporazuma o žitu i njezine namjerne pokušaje da zaustavi izvoz žitarica. NATO i saveznici pojačavaju nadzor i izviđanje u Crnom moru, uključujući pomorske patrolne zrakoplove i bespilotne letjelice, stoji u priopćenju.

NATO u priopćenju kritizira upozorenje iz Moskve u kojemu se navodi da su dijelovi međunarodnih voda Crnog mora privremeno nesigurni za plovidbu. Rusija je također objavila da će se smatrati da svi brodovi koji putuju u ukrajinske luke na Crnom moru možda prevoze vojni teret.

- Saveznici su uočili da je novo područje upozorenja u Crnom moru unutar bugarske isključive gospodarske zone. Ono predstavlja novi rizik za pogrešne procjene i eskalaciju, kao i ozbiljne prepreke slobodi plovidbe, navodi se u priopćenju NATO-a.

16:23

Ukrajina učvrstila položaje na prvoj liniji ruske obrane u regiji Zaporižja

Ukrajina je učvrstila položaje na prvoj liniji ruske obrane, tvrde ruski dužnosnici, nakon izvješća o velikoj ofenzivi u regiji Zaporižja.

Žestoke borbe još uvijek su u tijeku uslijed velike ukrajinske ofenzive duž južnog fronta u regiji Zaporižja.

- Neprijatelj je koristio najmanje 100 oklopnih vozila u napadu na Orehov, dio bojišnice Zaporižja, rekao je Vladimir Rogov, predstavnik ruske vojno-civilne uprave Zaporižjr.

- U ovom trenutku, neprijatelj se uspio učvrstiti u tri dijela naše prve linije obrane nakon nekoliko valova napada. Koristimo puni arsenal, napadamo iz zraka kako bi se suprotstavili ukrajinskim jedinicama, rekao je poručivši da Ukrajinci koriste oružje koje im je poslao Zapad.

Spomenuo je da Ukrajinci koriste tenkove Leopard i oklopna vozila Bradley.

Ruski vojni bloger Rybar tvrdi da su ruske snage uspjele zadržati položaje.

16:14

Ukrajinci napreduju, a Rusi se povlače iz naselja Staromajorske

Ukrajinski i ruski izvori javljaju o napredovanju snaga Kijeva u mjestu Staromajorske, duž osovine Velika Novosilka -Berdjansk na južnoj liniji fronte, javlja CNN.

Ukrajinske specijalne snage objavile su snimke iz naselja, rekavši da su zarobili padobrance iz ruske 247. padobranske pukovnije, zajedno s važnom dokumentacijom i obavještajnim podacima.

CNN nije mogao iz neovisnog izvora provjeriti autentičnost tvrdnji ukrajinskih snaga.

Drugi videozapisa iz mjesta Staromajorske, čiju je autentičnost potvrdio CNN, prikazuje ruske borce kako napuštaju položaje i povlače se, navodno nakon što su ih ukrajinske snage protjerale.

Ruski vojni blogeri potvrdili su da Ukrajina intenzivira operacije u tom području.

Ruski bloger Rybar izvijestio je da je 36. korpus marinaca ukrajinske mornarice ponovno pokušao napasti položaje Oružanih snaga Ruske Federacije zapadno od sela.

Drugi insajder tvrdi da se situacija komplicira.

- Borcima nije lako, odbijaju intenzivne napade. Situacija je teška u mjestu Staromajorske. Postoji vjerojatnost da će neprijatelj preuzeti kontrolu nad mjestom.

Ukrajinske snage danas su bile uspješne u području Staromajorske, poručio je u srijedu glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovalev.

12:36

Britanci: Ruska Crnomorska flota priprema se za blokadu ukrajinskih luka

Ruska Crnomorska flota priprema se za blokadu ukrajinskih luka nakon što se Moskva povukla iz međunarodnog sporazuma o žitu, tvrde britanski vojni analitičari.

Moderna ruska korveta Sergej Kotov već patrolira rutom između Bospora i ukrajinskog lučkog grada Odese, objavilo je u srijedu britansko ministarstvo obrane u dnevnom obavještajnom izvješću o ratu u Ukrajini.

"Postoji realna mogućnost da će biti dio skupine za presretanje komercijalnih brodova za koje Rusija vjeruje da plove prema Ukrajini", navodi se u izvješću.

Rusija se povukla iz međunarodnog sporazuma o žitu prošlog tjedna unatoč oštrim međunarodnim kritikama.

Sporazum je sklopljen kako bi se osigurala opskrba zemljama koje se oslanjaju na žitarice iz ratom razorene zemlje.

Prema uvjetima sporazuma, ukrajinsko žito izvozilo se preko Crnog mora i Bospora, turskog tjesnaca.

Strahuje se da će biti još više gladi u siromašnijim zemljama.

Zbog propalog sporazuma o žitu povećava se potencijal da se oružani sukob intenzivira u području Crnog mora, dodaje se u britanskom izvješću.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly upozorio je u utorak da "Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da bi Rusija mogla eskalirati svoju kampanju uništavanja ukrajinskog izvoza hrane ciljanjem civilnih brodova u Crnom moru".

Britansko ministarstvo obrane svakodnevno objavljuje obavještajne informacije od početka ruskog agresorskog rata u Ukrajini u veljači 2022. godine. Moskva optužuje London za dezinformacije.

12:08

Pao broj turista koji ljetuju na Krimu

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je pao broj turista koji su posjetili Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusije 2014. ilegalno aneksirala.

Ministar turizma Ruske Federacije Dmitrij Černišenko rekao je da je Krim unazad godinu dana posjetilo 2,4 milijuna turista.

Manje je to nego što je to bio slučaj 2021. godine, ali Černišenko je rekao da će Rusija Krimu pomoći da prebrodi ovaj "težak period".

12:07

Moldavija smanjila broj ruskih diplomata u zemlji

Ruska državna novinska agencija Tass objavila je da je Republika Moldova odlučila smanjiti broj ruskog diplomatskog osoblja koje boravi u zemlji.

Moldavija je ruske diplomate pozvala na sastanak nakon što je u medijima objavljeno da je na zgradu ruske ambasade u Kišinjevu postavljena velika količina satelitske opreme koja bi se mogla koristiti za špijuniranje.

Rusija i Moldavija nisu u najboljim odnosima otkad je Rusija krajem veljače 2022. godine napala Ukrajinu. Rusija je svoje trupe smjestila odmetnutu republiku Pridnjestrovlje koja se nalazi na istoku Moldavije.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova rekla je da se Kišinjev ponaša "rusofobno" te da se želi dodvoriti Zapadu.

11:18

Šojgu stigao u Sjevernu Koreju

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je u srijedu Sjevernu Koreju. Fotografije s lica mjesta pokazuju da su na aerodromu u Pjongjangu dočekali sjevernokorejski kolega i ruski ambasador u Sjevernoj Koreji.

Šojgu je rekao da Rusija i Sjeverna Koreja planiraju osnažiti svoju suradnju na obrambenom planu.

Ovo je prvi puta od pandemije koronavirusa da je neki strani dužnosnik ušao u Sjevernu Koreju.

Očekuje se da će Šojgu nazočiti vojnoj paradi koja će se održati u četvrtak.

11:17

Dvije osobe poginule u raketiranju Hersonske oblasti

Guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin rekao je da je na tu oblast u srijedu ujutro ispaljeno 55 projektila.

U tim su napadima poginule dvije, a ozlijeđene tri osobe.

11:17

Putina je Prigožinova pobuna "paralizirala"

Britanski je parlament u srijedu konstatirao da Velika Britanija nije pomno pratila kretanja plaćeničke vojske Wagner u Siriji, Ukrajini i Africi te da bi mogla propustiti priliku da iskoristi trenutno Wagnerovu slabost.

Kako je ustvrdio britanski parlament, Wagner većinu zarade ostvaruje u Africi, a Britanija nije poduzela dovoljno poteza kako bi smanjila rizik koji ti plaćenici predstavljaju.

Parlament je dodao da sankcije koje je London nametnuo Wagneru i pojedincima koji su s njime povezani nisu dovoljno snažne kao one koje su im nametnule Europa i Sjedinjene Američke Države.

Rečeno je i da Velika Britanija nije u stanju pratiti aktivnosti i transformaciju Wagnera nakon propalog udara na predsjednika Rusije Vladimir Putina koji je krajem lipnja organizirao šef Wagner Jevgenij Prigožin.

Wagner je vrlo vidljiv u Srednjoafričkoj Republici, Maliju, Sudanu i Libiji pa je lako moguće da je Putin upravo zbog toga odustao od demontaže Wagnera i progona Prigožina. Kremlj si u ovom trenutku naprosto ne može priuštiti da Wagner ne agitira za njegove ciljeve u Africi.

Prema obavještajnim podacima, Putina je Prigožinova pobuna "paralizirala" iako je znao da je ona u pripremi. Ruski su obavještajci nekoliko dana prije pobune Putinu rekli da Prigožin nešto sprema. Ruski je predsjednik navodno imao dovoljno vremena da neutralizira i pobunu i organizatore. The Washington Post piše da je u Kremlju zbog pobune nastupila opća konfuzija te da Putin nije znao što napraviti. Sugerirano je da to znači da se ruski predsjednik boji Prigožina i njemu slični vojskovođa.

11:16

Ruski mediji: Rusija napala skladište goriva i centar za obuku u Donjeckoj oblasti

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je ruska vojska ustvrdila da je tijekom noći napala skladište goriva i centar za obuku u Donjeckoj oblasti.

Glasnogovornik Vadim Astafajev rekao je da su ruske snage izvele tri napada raketama Tornado-S, a da su im mete bile skladište u Družkivki i centar za obuku u Kostjantinivki.

Neovisni izvori ovaj navod još nisu potvrdili.

08:34

Saveznici će Ukrajini poslati 244 milijuna dolara za deminiranje

Prva zamjenica premijera Ukrajine Julija Sviridenko rekla je u utorak da će prijateljske nacije Kijevu poslati 244 milijuna dolara za deminiranje, a dostavit će mu i posebnu opremu, piše The Guardian.

- Nije nam posao samo da spasimo ljudima živote već i da cijeli proces deminiranja ubrzamo - rekla je Sviridenko, koja je ujedno i ministrica gospodarstva Ukrajine.

- To je pitanje ekonomskog oporavka. Što prije minirana područja vratimo u cirkulaciju, to će se naša zemlja brže oporaviti - dodala je ministrica.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država procjenjuje da je Rusija minirala 160 tisuća kvadratnih kilometara ukrajinskog područja.

05:17

Zelenski: "Korupcija i izdaja se neće tolerirati"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da neće tolerirati korupciju ili izdaju u državnim poslovima dok se njegova zemlja bori pronaći sredstva da se obrani od ruskih osvajača.

Zelenski je uputio antikorupcijske apele u svom noćnom video obraćanju nakon što su dva značajna slučaja izašla na vidjelo - uhićenja vojnog službenika za novačenje optuženog za masovnu pronevjeru i parlamentarca optuženog za suradnju s Rusijom.

Predsjednik je prošlog mjeseca najavio planove za reviziju vojnih ureda kako bi pokušao eliminirati korupciju.

Ta je mjera bila dio dugotrajne politike čišćenja vojnih i vladinih odjela kako bi se zapadnim pristašama Ukrajine pokazalo da ozbiljno želi uhvatiti u koštac s duboko ukorijenjenom korupcijom, mjerama koje su glavni element u dugom procesu osiguravanja članstva u Europskoj uniji.

Obični Ukrajinci koji podupiru ratne napore razbjesnili su se korupcijom, rekao je Zelenski.

"Dopustite da upozorim sve zastupnike u parlamentu, dužnosnike i sve koji rade kao državni službenici", rekao je.

Zelenski je, obraćajući se članovima parlamenta, rekao da više neće tolerirati one koji "zbog neke vrste osobne koristi" odbijaju podržati zakone potrebne da Ukrajina započne svoju dugu kampanju za osiguranje članstva u EU.

Ranije su pravne vlasti rekle da je voditelj vojnog regrutnog centra u južnoj Ukrajini optužen za korupciju i pronevjeru zadržan u istražnom zatvoru, uz jamčevinu u iznosu od nešto više od četiri milijuna dolara.

Ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije rekla je da je Jevhen Borisov, voditelj vojnog ureda za novačenje u Odesi, optužen da je bez objašnjenja stekao sredstva u iznosu nešto većem od pet milijuna dolara.

Novikov je na konferenciji za novinare rekao da je početna istraga pokazala da je Borisov stekao velike svote putem zajmova od poslovnih partnera dok je Ukrajina bila izložena svakodnevnom ruskom granatiranju.

A ured glavnog tužitelja rekao je da je parlamentarac Oleksandr Ponomariov, osumnjičen za suradnju s Rusijom na okupiranom jugoistoku, uhićen do suđenja pod optužbama za izdaju.

Ponomariov, zastupnik izabran za sada zabranjenu stranku optuženu za veze s Rusijom, stavljen je u pritvor bez jamčevine od strane Kijevskog okružnog suda Pechersk.

On je u prošlosti negirao suradnju s Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 06:10