POGINULE 74 OSOBE

Veliki misterij rušenja ruskog aviona: ‘Jeste li vidjeli što je ispadalo iz njega prije pada!?‘

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov zatražio je hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Ulaz u selo Jablanovo koje je od mjesta na koje je pao ruski zrakoplov Iljušin-76 udaljeno 5-6 kilometara

 Pavel Kolyadin/Tass/Profimedia; Screenshot/X/

Veliki predmeti viđeni su kako ispadaju iz ruskog vojnog zrakoplova Iljušin Il-76 malo prije nego što se u srijedu srušio u regiji Belgorod koja graniči s Ukrajinom, prema lokalnim izvješćima.

Telegram kanal VChK-OGPU, koji tvrdi da ima povlaštene informacije od ruskih snaga sigurnosti, objavio je kako je jedan očevidac rekao da je "čudan" predmet izbačen iz zrakoplova nekoliko trenutaka prije nego što se zrakoplov srušio oko 11:00 sati po lokalnom vremenu u blizini selo Jablonovo.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, također je ustvrdio da je "nekoliko velikih predmeta" palo s Il-76 prije incidenta. Nije jasno koji su to predmeti bili, prenosi Newsweek.

‘Nismo obaviješteni da treba osigurati sigurnost prometa‘

Geraščenko je rekao kako izvješća pokazuju da je mjesto nesreće odmah ograđeno te da je lokalnom stanovništvu zabranjen pristup mjestu događaja.

Uzrok nesreće ostaje nejasan. Rusija je tvrdila da su u zrakoplovu koji je, kako tvrdi Moskva, letio u regiju Belgorod na razmjenu zarobljenika, bili zarobljeni ukrajinski vojnici i optužila Ukrajinu da je srušila letjelicu i počinila "teroristički čin".

Ukrajinska vojnoobavještajna služba rekla je u srijedu da Moskva od Kijeva nije zatražila da osigura sigurnost zračnog prostora na području grada Belgoroda na jugu Rusije, gdje se srušio ruski vojni transportni zrakoplov, kao što je Rusija ranije činila prilikom razmjene ratnih zarobljenika.

Ukrajinska vojnoobavještajna služba je na komunikacijskoj platformi Telegram rekla da bi ruske optužbe da je Kijev u srijedu oborio vojni transportni zrakoplov u Belgorodskoj oblasti, koji je prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika koji su trebali biti razmijenjeni za ruske, mogle biti "planirana akcija radi destabilizacije situacije u Ukrajini i smanjenja međunarodne podrške za našu državu".

Ukrajina: Nemamo pouzdane informacije o putnicima

Služba je također rekla da nema pouzdane informacije o putnicima srušenog zrakoplova. "Trenutačno nemamo pouzdane i sveobuhvatne informacije o tome tko je točno bio u avionu i koliko ih je bilo", navodi se.

Potvrđeno je da se razmjena zarobljenika trebala održati danas, ali je rečeno da je otkazana unatoč tome što je Ukrajina držala svoj dio nagodbe.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za obaranje zrakoplova. Novinski portal Ukrainska pravda isprve je ustvrdio da mu je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine rekao je da je zrakoplov prevozio rakete za ruski sustav za protuzračnu obranu S-300 te da ga je ukrajinska vojska srušila. Stožer nije spomenuo ukrajinske ratne zarobljenike.

Portal je oko podneva povukao tvrdnju da je ukrajinska vojska srušila zrakoplov. Dodala je da njezini izvori "nisu sugerirali" da je Ukrajina upletena u pad zrakoplova.

Video koji je na Telegramu objavila Baza, kanal povezan s ruskim sigurnosnim službama, i čiju je vjerodostojnost Reuters potvrdio, prikazuje veliki zrakoplov kako pada prema tlu u blizini sela Jablonovo u Belgorodskoj oblasti nakon čega je eksplodirao.

Rusija tvrdi da su poginule 74 osobe, uključujući šest ruskih članova posade i trojicu ruskih vojnika.

Neki su zapadni vojni stručnjaci ocijenili da su informacije o zrakoplovnoj nesreći u Belgorodskoj oblasti nejasne i da je malo vjerojatno da su u palom Iljušinu-76 bili ukrajinski ratni zarobljenici.

Rusija traži hitni sastanak Vijeća sigurnosti

Regija Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, bila je pod čestim napadima Ukrajine posljednjih mjeseci, uključujući prosinački raketni napad u kojem je poginulo 25 ljudi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog pada zrakoplova, što je opisao kao "teroristički napad".

Ustvrdio je također ono što je već iznijelo rusko ministarstvo obrane, odnosno da su poginule 74 osobe, uključujući 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, zbog ukrajinske akcije. "Ukrajinska strana lansirala je projektil protuzračne obrane iz regije Harkiv... bio je to fatalan napad", rekao je on.

Kaže da je zatražio od Vijeća sigurnosti UN-a da se sastane i raspravi o tome kasnije danas. Rekao je kako se nada da će Francuska, koja predsjeda Vijećem, sazvati hitnu sjednicu.

Lavrov kaže da bi ukrajinski veleposlanik pri UN-u mogao objasniti razloge svoje strane za navodno obaranje zrakoplova ispred Vijeća sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:54