POPUSTIO ISKUŠENJU

VELIKA ZNANSTVENA PREVARA Uzeo milijune dolara za lažno otkriće lijeka za AIDS

U spasonosnom serumu od zečje krvi koji je neutralizirao virus HIV-a kasnijom provjerom pronađena su - ljudska antitijela
TO GO WITH STORY Asia-health-AIDS-Indonesia BY ARLINA ARSHAD
In a picture taken on August 5, 2009, a medical laboratory technician at the Cipto Mangunkusomo government hospital in Jakarta conducts a HIV test on a patient's blood serum. India, Indonesia and Pakistan have become key fronts in Asia's fight against HIV/AIDS, health experts said ahead of the International Congress on AIDS in Asia and the Pacific in Bali starting on August 9. Two of the main talking points are expected to be how to reach the 75 percent of sufferers who are not receiving treatment, and how to stop the disease spreading among intravenous drug users. AFP PHOTO/ROMEO GACAD
 ROMEO GACAD

Otkriće koji bi moglo pobijediti AIDS nekoliko je godina izazivalo veliko uzbuđenje u znanstvenim krugovima dok nije otkriveno da je - lažirano. Radilo se o kliničkom ispitivanju seruma od zečje krvi koji je neutralizirao virus HIV-a. Nakon početnog otkrića istraživanje je sufinancirano dijelom sredstava američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), koji iznose 19 milijuna dolara. Dr. James Bradac, koji u toj instituciji nadzire istraživanje AIDS-a, bio je oduševljen početnim nalazima koje je nazvao "jedinstvenim otkrićem", pa je NIH dodijelio milijune dolara nastavku ispitivanja koje je obećavalo spasonosno cjepivo protiv globalne epidemije AIDS-a.

No, tada je krenula provjera nalaza koji su poslani u nezavisni laboratorij, gdje je početkom godine otkriveno da se u zečjoj krvi nalaze ljudska antitijela. Nakon toga je dr. Dong-Pyou Han, profesor biomedicine na Sveučilištu Iowa i član istraživačkog tima kojeg je vodio dr. Michael Cho, priznao da je on ubacio ljudsku krv u serum.

Dr. Bradac rekao je da takvo nešto nije doživio u 24 godine koliko se bavi istraživanjem AIDS-a, jer je sustav kontrola osmišljen kako bi se osigurali pouzdani rezultati medicinskih istraživanja. Doduše, dodao je, bilo je malo sumnjivo da ovako značajno otkriće nije objavljeno u znanstvenim časopisima, iako je bilo spominjano na više znanstvenih skupova.

Dr. Han je morao dati ostavku na sveučilištu, te je morao potpisati da neće tražiti državna sredstva za svoja istraživanja nekoliko godina, što je naišlo na podvojena mišljenja o težini kazne. Hanov šef, dr. Cho, navodno nije uopće znao za lažiranje istraživanja kojeg je vodio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 06:39