NOVA PRAVILA

Velika pobuna seksualnih radnica u čuvenoj četvrti: ‘Kako da zaradimo sav taj novac u samo dva sata!?‘

Ograničenja za seksualne radnice samo su jedna točka u pokušaju rebrandinga grada
 Kenzo Tribouillard/Afp

Nova pravila za amsterdamske seksualne radnice stupaju na snagu 1. travnja, a od tvrtki koje se bave seksualnim radom traži se da svoja vrata zatvaraju u 3 ujutro umjesto dosadašnjih 6 sati. Na taj način lokalne vlasti nadaju se izboriti s neprimjerenim ponašanjem posjetioca ozloglašene Četvrti crvenih svjetiljki, prenosi CNN.

Skraćeno radno vrijeme jedna je od mjera u kampanji gradskog vijeća za premještanje seksualnih radnica u erotski centar izvan središta grada. Također, gradske vlasti uvode mjere za ograničavanje krstarenja plovnim putovima, ograničavaju iznajmljivanje i povećavaju poreze na zrakoplovstvo kako bi se uhvatili u koštac s jeftinim letovima.

Seksualne radnice za CNN su poručile da reforme povećavaju stigmu te da vjeruju da su nepravedno diskriminirane, kao i da ih se koristi kao žrtvene jarce za problem grada s masovnim turizmom.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Izgubljeni prihodi i zabrinutost za sigurnost

Felicia Anna, bivša seksualna radnica koja u Amsterdamu živi 13 godina, predsjednica je Red Light Uniteda - sindikata radnica koje rade u izlozima u Četvrti crvenih svjetiljki. Kaže da će skraćeno radno vrijeme drastično smanjiti njihove prihode, bez kojih neće moći pokriti najam izloga ili taksi za povratak kući.

- Većina radnica počinje raditi nakon ponoći kad se barovi krenu zatvarati. Sada imate dva sata za zaraditi novac što nije dovoljno, rekla je.

Violet, seksualna radnica i koordinatorica Informativnog centra za prostituciju (PIC), tvrdi da će skraćeno radno vrijeme najviše pogoditi transrodnu zajednicu jer mnogi klijenti koji dolaze između 3 i 6 ujutro traže transrodne radnice.

- Putovanje kući u tri ujutro, kad je sve zatvoreno, puno je opasnije od putovanja u šest ujutro. Naš je prihod uglavnom u gotovini, ako na ulici nema puno ljudi, to je prilika za one koji bi nam htjeli nauditi, kaže Violet.

image
Anp/Alamy/Alamy/Profimedia/Anp/alamy/alamy/profimedia

Dodatni problemi

Seksualne radnice organizirale su prosvjed koji je prekinut sastankom gradskog vijeća na kojem se raspravljalo o mogućnosti zatvaranja izloga i selidbe seksualnih radnica u erotski centar izvan središta grada. Prosvjednici su gradonačelnici Amsterdama Femke Halsemi predali su peticiju s 266 potpisa seksualnih radnica koje traže više policije u četvrti umjesto ranijeg zatvaranja i preseljenja u erotski centar.

Halsema je ranije izjavila da neki posjetitelje seksualne radnice vide samo kao turističku atrakciju zbog čega bi erotski centar trebao smanjiti pritisak na Četvrt crvenih svjetiljki i stvoriti mjesto gdje seksualne radnice mogu raditi sigurno.

Seksualne radnice s njom se ne slažu jer smatraju da će erotski centar smanjiti posjećenost i stvoriti okruženje za više kriminala i sumnjivog ponašanja.

- Dobra stvar kod rada u izlogu je što je vidljiv i osjećaš se sigurnije, u erotskom centru nemaš isti osjećaj jer se nalazi u zgradi, rekla je Anna.

Stay Away kampanja

Ograničenja za seksualne radnice samo su jedna točka u pokušaju rebrandinga Amsterdama. Gradsko vijeće uvelo je nekoliko kampanja, uključujući kampanju Stay Away koja je prvotno bila usmjerena na mlade Britance kojima bi se pojavljivao oglas s primjerima neprihvatljivih ponašanja kad bi pretraživali jeftine hotele, pubove ili zabave u Amsterdamu.

Glasnogovornik zamjenika gradonačelnika Amsterdama, Sofyana Mbarkija, rekao je da je kampanja započela u Velikoj Britaniji jer je "dio ove skupine snažno zastupljen u noćnom životu u centru grada, s čestim neugodnim ponašanjem". Međutim, istaknuo je da je ovo samo prvi korak kampanje koja nije specifična za jednu zemlju te da će u sljedećim mjesecima ova kampanja započeti u drugim zemljama EU-a i u samoj Nizozemskoj.

Felicia Anna i Violet iz osobnog iskustva potvrdile su da se britanski muškarci ne ponašaju ništa lošije od ostalih turista. Oboje su dodali da probleme s neugodnim ponašanjem ne uzrokuju samo turisti, već i lokalno stanovništvo.

- Morate učiti ljude kako se ponašati. Ako to ne učinite, nikad se neće promijeniti. Ovo nije zoološki vrt, dođite u Četvrt crvenih svjetiljki, ali se pristojno ponašajte, rekla je Anna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:19